Tag archives for здравје - Page 2

image-25046

Зошто прегратките се добри за здравјето?

Дали знаете зошто секогаш се чувствувате подобро откако ќе го гушнете вашиот партнер или зошто солзите престануваат да ви течат веднаш штом ќе ве прегрне вашата пријателка или сестра? Одговорот лежи во неверојатната моќ на прегратката.  Прегрнувањето е позитивна и исклучително топла форма на комуникација која пренесува љубов, приврзаност, пријателска грижа, родителска поддршка, охрабрување, сигурност, доверба ...
Continue Reading »
image-22147

Телото е издувен вентил на психата

Телото е издувен вентил на психата,мост меѓу конфликтите и нивното разрешување,кое за жал и не е така безболно,зашто секое решение бара залог,а токму “најефтиниот” е болката. Сакајќи безбедно да ја избегнеме реалноста,прибегнуваме кон достапните алтернативи кои ни празнат џебови нам,а на медицинските магнати богато им ги отежнуваат и полнат. Тоа се антибиотици,анестетици,аналгетици,антидепресиви и ред други категории ...
Continue Reading »
image-19325

Како да ја победиме сезонската настинка ?

  Во овој период од годината настинката често знае да се појави и да не мачи неколку дена. Настинката, уште позната како акутна кориза, е воспалување на горниот респираторен тракт. Настинката се појавува најчесто за разлика од останатите болести, и затоа е таквиот назив. Вообичаените симптоми се течење на нос, кивање, покачување на телесна температура, главоболка, болки ...
Continue Reading »
image-17667

Психолошката основа на канцерот и реакции

Канцер“ е термин на кој му припаѓа голема група на болести кои се разликуваат во типот и локацијата, но имаат едно заедничко својство: ненормален и неконтролиран раст на клетките.     Во нормални услови бројот и растот на сите наши клетки е строго контролиран механизам. Но кога ќе се пореметат контролните сигнали во една од овие клетки, ...
Continue Reading »
image-17110

Во здрав дух-здраво тело

Изреката “Во здраво тело, здрав  дух” има многу условно значење, бидејќи душата е сепак постара од телото, и од каде што доаѓа, таму и оди, но каде е тоа  не знаеме?  Човекот  како и другите живи суштества има своја душа, душата е таа која на телото му дава животен ритам и го прави здрав. Уште во ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better