Tag archives for здравје - Page 3

image-16608

Како стресот влијае врз бракот?

Бројни се студиите кои го истражувале влијанието на бракот врз здравјето. Така резултатите од некои истражувања покажале дека несреќниот брак предизвикува депресија и високо ниво на стрес, што значајно влијае врз физичкото здравје. Во ова истражување учествувале 1700 луѓе кои стапиле во брак на возраст од 18-55 години и во брак се најмалку 20 години. Учесниците ...
Continue Reading »
image-16225

Здрави емоции=здрав живот

Емоциите се дел од сечие секојдневие. И ги има многу на број, некои почести , некои поретко се манифестираат . Емоциите се психички процеси што го изразуваат човековиот однос кон предметите, настаните и другите луѓе, но и неговиот однос кон самиот себе и кон сопствените постапки и доживувања  Постојат многу видови чувства и, за полесно разбирање, ...
Continue Reading »
image-15904

Bifidobacterium lactis – Млечно-кисела бактерија на младоста!

Bifidobacterium lactis е млечно кисела бактерија, која има форма на стапче, претставува пробиотска бактерија (бактерија која му го подобрува здравјето на домакинот во кој престојува). Таа е откирена во 1899 година во Бугарија од страна на руски микробиолог кој сметал дека има некоја бактерија во млекото и млечните производи која го помладува човекот. Бил воден од фактот ...
Continue Reading »
image-15329

Зголемен холестерол – Срцеви болести. Многу низок холестерол – Импотенција

Многу сме читале за врската помеѓу холестеролот и срцевите заболувања. Кои се фактите? Констатирано е дека исхраната со многу заситени животински масти (Храна од животинско потекло) често води до зголемен холестерол во крвта, барем кај неактивни и дебели лица. Обратно, храна со малку заситени масти и многу незаситени масти (Храна од растително потекло) води до ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better