Tag archives for избор

image-27367

ДПМ утре ќе избира ново раководство

Друштвото на писателите на Македонија на редовното Изборно собрание, закажано за во сабота, ќе добие ново раководство... Кандидатки за нов претседател на ДПМ се Соња Стојменска Елзесер и Оливера Доцевска, кои според Статутот на ДПМ, со програми ги најавија своите кандидатури. Соња Стојменска Елзесер е родена во 1963 година. Таа е есеист, критичар и книжевен научник. Доктор по филолошки ...
Continue Reading »
image-16195

Дали одлучноста е доблест или мана?

Дали  одлучноста е доблест или мана? Ви се случило ли во обичен маркет, пред полна полица со средства за миење садови да не можете лесно да одберете кој ќе го купите?  Се двоумите ли  редовно во кое кафуле да седнете на кафе?  Направи  ли избор на своја професија? Што е со изборот на животен сопатник? ...
Continue Reading »
image-16185

Продавница за блузички

Не , не , не , не зборам за шопингот иако знам дека на сите ви е омилен. Зборувам за еден сосема поинаков избор. За избор на оние со кои сакаме да бидеме или како што викаат сакаме да го делиме својот живот. А се почнува од шопингот на блузичка. Сте слушнале ли вака  “Де бре ...
Continue Reading »
image-13718

Позитивноста е избор – Поучна приказна

Многу години го познавам Џери, работи како менаџер во еден ресторан. Она, што го издвојува од сите останати е тоа што апсолутно секогаш е во добро расположение. Не знам како успева во тоа, но секогаш кога некој ќе го запраша како е, тој одговара со широка насмевка: -„Подобро од ова не може да биде!“ Голем дел од ...
Continue Reading »
image-11482

Светот постои како игра

  Светот постои како игра, а ти си централниот играч во неа. Сите други суштества ги играат своите игри во надополнение на твојата. Секој е оригинален и никој не имитира никого. Но секој учи од секого и врз основа на таквото учење – се подобрува. Целата твоја животна работа е дел од овој свет, правејќи те еднаков со секој ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better