Tag archives for издавачки куќи

image-27329

Саем на книгата од 3 до 9 мај во „Борис Трајковски“

Триесеттото издание на Саемот на книга ќе се одржи од 3 до 9 мај во Арена „Борис Трајковски“ под покровителство на Министерството за култура. Од Министерството за култура соопштија дека на Саемот ќе учествуваат сите значајни издавачки куќи во Македонија и издавачки куќи од регионот, и ќе ги претстават своите најнови изданија, како и голем број ...
Continue Reading »
image-25218

Македонски писатели бараат поништување на Годишната програма за култура

Потписниците на прогласот наведуваат дека во програмата нема ниту едно дело на автори, првенствено прозаисти, кои се потврдиле како носечки имиња на новите вредности на македонската проза, ни ракописи од некои од најпотврдените македонски авторски пера, со исклучок на неколкумина. Педесет и шест писатели подготвија проглас за заштита на достоинството на македонскиот писател и на македонската ...
Continue Reading »
image-25093

Кумановската библиотека со збогатен фонд на книги

Библиотеката „Тане Георгиевски“ во Куманово го збогати книжниот фонд со нови 350 наслови или 1.101 книги од кои најголем дел се белетристика... Набавката, информираа надлежните од јавната општинска установа е извршена од девет издавачки куќи од Македонија, за што библиотеката одвои 470.000 денари. Најголем процент од книгите се на македонски јазик, а останатите се на српски, албански ...
Continue Reading »
image-21711

Издавачки маки големи

Посетувајќи го вчера годинешниов Саем на книга бев сведок на настан - капка која ми ја одлеа чашата на бесот кон „итроштините“ кои издавачките куќи во земјава веќе со години „успешно“ „успеваат“ да ги реализираат со цел поголема заработувачка на сметка на писателскиот труд, а воедно и критичката свест на читателите како крајни консументи на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better