Tag archives for истражување

image-26884

„Лајковите“ на Фејсбук откриваат за нас многу повеќе одошто мислиме

Психологијата на „масовно убедување“ со онлајн кампањите, покажува дека конкретно тие ја зголемуваат продажбата на производот за дури 50 отсто. Во експеримент, кој опфатил 3,5 милиони луѓе, научниците го анализирале „лајкот“ на корисникот на Фејсбук, за да „влезат“ во неговата психолошка трага – било да се работи за интровертна или екстровертна личност. Истражувачите на тој начин покажаа ...
Continue Reading »
image-26709

Прашалник за навики за читање книги и префернција на литературен жанр

Здраво почитувани читатели, во тек е подготовка на истражување за кое ни се потребни дополнителни испитаници (по можност студенти или веќе дипломрани до 26 годишна возраст) кои ќе одвојат малку од нивното слободно време и ќе го пополнат прашалникот (скала на согласување). На следниот линк можете да стигнете до прашалникот: линк Прашањата се лесно разбирливи, се однесуваат на ...
Continue Reading »
image-26576

Зошто читањето е добро за нас?

Дали знаевте дека љубовта спрема читањето може да го заштити мозокот од Алцхајмерова болест, да го намали влијанието на стресот на вашиот организам, да го зајакне позитивното размислување и да ги зајакне пријателските врски? На следниве 10 начини прочитајте како со читањето се зајакнуваат нашето тело и дух. 1. Читањето го подобрува помнењето Читањето на мозокот му ...
Continue Reading »
image-26251

Дали Инстаграмот е штетен за менталното здравје на младите?

Постојат доста аргументи на психолозите и други стручњаци за негативното влијание на друштвените мрежи врз психата, но изгледа најострото мислење го изнесол психијатарот Max Pemberton - дека инстаграмот треба да им се забрани на лица под 18 години. Како што вели докторот, инстаграмот е многу штетен за менталното здравје на тинејџерите помеѓу 14 и 18 години затоа ...
Continue Reading »
image-17932

Зошто се повеќе бракови завршуваат со развод? (Прв дел)

Последните истражувања укажуваат дека од 3 бракови, 2 завршуваат со развод. За оние кои  стапуваат во брак по втор пат прогнозите се полоши. Со така вознемирувачка статистика станува важно да се одговори на прашањето што е тоа што бракот го прави успешен и стабилен, а што предизвикува развод. Во текот на изминатите години преку  многу ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better