Tag archives for катерина гогова

image-27341

Од печат излезе поетската збирка „Актите се кастрирани“ од Катерина Гогова

Во издание на „Современост“ од Скопје, деновиве од печат излезе дебитантската поетска книга „Актите се кастрирани“ на Катерина Гогова. Збирката вклучува 48 песни поделени на 4 циклуси и воведна песна за кои Стефан Марковски во својот осврт пишува: „Во манир на талкач кој се обидува да го пронајде заборавот откако го допрел себепознанието, поетесата оддава впечаток дека ...
Continue Reading »
image-26543

Жртва – Катерина Гогова

Една мала есен само што не е смртно ранета. Лисјата ги поднесуваат своите последни исповеди кон светлото небо и повторно љубат земја. Сонцето немилосрдно ги крштева голите ридови со прва причесна.   Роеви мравки и бубалки во паника јужно ги следат птиците, јалов ветар опседнува облаци, се спрема дожд и стравувам дека громовите ги изгубија компасите.   Само бунт се крева против речните водотеци, осилата одамна заборавија на последните презреани смокви. Ги собирам паднатите копја и зазимувам.
Continue Reading »
image-25481

Катерина Гогова – Вечна

Вечна   Ако си заминат сите слики позади зениците, кој ќе ги зачува спомените? Каде ќе отидат бродовите кои ги знаат тајните на бреговите? Уште една сосем обична есен плаче по сонцето. Ќе успеат ли поетите да ја испеат тагата која тече по каналите? Еј убавино, во камен си издлабена, ниту еднаш не побара од вечноста да те слави. Таа молкум коленичи пред твојот ...
Continue Reading »
image-24732

Блаже Петревски и Катерина Гогова лауреати на „Кокински мугри“

Годинашни победници на првиот поетски конкурс „Кокински мугри“ распишан од ЗГ Друштво на писатели - Куманово во периодот од 7.07.2016 до 24.07.2016 се Блаже Петревски од Охрид, добитник на наградата „Кокински мугри“ и Катерина Гогова од Дојран, добитничка на „Кокински бдеења“. Во конкуренција од вкупно 92 пристигнати творби, Петревски со својата „Пустина“, според жири-комисијата, видно се ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better