Tag archives for книга

image-25655

Грижливиот Ветер (10)

Кога зачекори во новиот дом Детето кое претходно немаше почувствувано таква топлина го совладаа емоциите и не знаеше на каков начин да ја изрази радоста. Му се фрли во прегратка на Ветерот кој пак не беше навикнат на прегрнување, а Детето го прегрна два пати во два дена. „Можеби и овде не било така лошо, ...
Continue Reading »
image-25373

Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје  ја објави книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски, која содржи два драмски текста: „Тага“ и „Тврдина“... Сашо Огненовски (1964) е актер, режисер и писател. Во 1987 година дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Одиграл повеќе од сто улоги на сцената на Народниот театар од Битола. Во 2002 година ...
Continue Reading »
image-25152

Традиционалниот Саем на книга во Матица започнува денес!

Од денеска, 20 јануари, во книжарницата Матица ќе започне традиционалниот зимски саем на книга „Книга во секој дом“. Саемот на книга организан од Матица се одржува традиционално секоја година во зимскиот период на големо задоволство на сите љубители на пишаниот збор! Оваа година, Саемот на книга во Матица ќе трае од 20 – 31 јануари. Читателите ќе имаат ...
Continue Reading »
image-25019

Букви и прегратки

Зборови, чиниш ќе те отрујат ако не се соодветно искажани, а буквите чекаат да бидат правилно наредени по оној редослед кој вика дека зборовите и хартијата ќе водат љубов додека прстите ти создаваат цели светови, исто како што една прегратка за некого може да биде цел свет. Ладно е, и зборот може да ти ја стопли душата ...
Continue Reading »
image-24742

Избор поезија од Дарко Ангеловски

„Душевен санаториум“ е насловот на првата книга на македонскиот поет Дарко Ангеловски, која на почетокот на годинава излезе во издание на издавачката куќа „Антолог од Скопје. Дарко Ангеловски е самоук поет, сликар и уметник и во својата дебитнатска книга тој зборува за нештата што се неискажливи и непреведливи во зборови и што се скриени зад поимите. ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better