Tag archives for книга - Page 4

image-19669

Објавена стихозбирката „Далечна илузија“ од Никола Илијовски

Македонското научно друштво од Битола ја објави втората поетска книга на Никола Илијовски – „Далечна илузија“, со поговор на литературниот критичар Радован П. Цветковски. Збирката „Далечна илузија“ е искомпонирана од вкупно 50 песни распределени во четири циклуси и тоа: „Бранувања“, „Почетокот и крајот на зајдисонцето“, „Копнеења“ и „Шепотења“. За поетската книга „Далечна илузија“ Радован П. Цветковски ...
Continue Reading »
image-18276

Промоција на Тихомир Јанчовски во Струмица

Денес, 27 септември, 2013 година, во просториите на Дом на АРМ во Струмица ќе се одржи промоцијата на збирката поезија „Староста може, а и не мора да се дочека“ од Тихомир Јанчовски. Ова е уште една од промоциите организирани од страна на здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст – Струмица“ кое ...
Continue Reading »
image-14392

Најтешко е да го глумиш сопствениот лик…

Дали сте се запрашале колку само млади таленти постојат, таленти кои се за почит во нашава ни мила и мала земја? За жал, нивната промоција е слаба и ретко кој знае за нив. Постојат многу причини и Х фактори да тие останат анонимни, а талентот да се занемари. Еден од стереотипите да талентите од помалите градови ...
Continue Reading »
image-12759

Извадок од книга: „Жените кои трчаат со волците“

  Kолку пати сте се чувствувале немоќни да ги промените тековите на вашиот живот? Кога е време да се рече „Доста е!“? Кога сте она што сте многумина ве одбиваат, а кога сте она што другите сакаат – самите се отфрлате. Оваа тензија е неподнослива, а одлуката е единствена и вистинска. Дури и кога жената чувствува дека другите ...
Continue Reading »
image-11837

Што е Меркаба?

Во македонската верзија на Википедија во неколку реченици е даден релативно солиден одговор на ова прашање:   „Хебрејскиот збор Меркаба (מרכבה „триумфална кола“, доаѓа од консонантната основа r-k-b со општо значење „возење“) е употребен во старозаветната Книга на пророкот Езекиел (1:4-26), а се однесува на триумфалната кола на Господ, возило со четири тркала кое го влечеле четири животни, а секое животно имало по четири крилја и четири ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better