Петок , Мај 26 2017
Колумни
You are here: Home / Tag Archives: колумна

Tag Archives: колумна

Собранието не е градски музеј!

sobranie-na-makedonija-44316

Самиот наслов кажува што ме поттикна да седнам и да ја пишувам оваа колумна. Секој нормален и совесен граѓанин на оваа наша напатена мала земја нема да остане имун на овие случувања или новосоздадена состојба. Дали е сигурно  новосоздадена? Секако дека не. Не можеме да се правиме глуви и слепи на сите изминати настани не само последниве неколку месеци туку ... Read More »

Подобро полицата да фати прашина отколку мозокот од неупотреба

gathering-dust

Не ги разбирам оние кои велат дека луѓето читаат книги само за да изгледаат „начитани“ или за да бидат „модерни“ или да изгледаат паметно. Каков е тоа неправилно донесен неоснован суд за некој што става слика на социјална мрежа во која на преден план е книга или за некој што во автобус си држи книга во скут и си го ... Read More »

Биро за изгубените нешта

joyce and proust

Пишува: Блаже Петревски Кога станува збор за моменталната ситуација во Македонија подобро е да се чита Пруст отколку Џојс. Станува збор за изгубено време, огромно изгубено време. Ги фасцинира потрагата за изубеното време само затоа што Македонците се опседнати со минатото, живеат во него. Дури и иднината ја гледаат само како идно минато! Минатото и иднината се можеби присутни во ... Read More »

АВАНГАРДАТА КАКО ФОЛКЛОР

bowie 3

(по повод одличниот настан во градскиот парк во Скопје каде филхармонијата за прв пат изведуваше песни од Боуви) Добрата авангарда станува добар фолклор. Секој фолклор своевремено бил авангарда. Ако да, тогаш дали на пример, рокенролот ќе стане фолклор? И да и не. Па, во секој случај тој станува историја. Седам пред некој ден во автобус и го слушам Боуви на ... Read More »

Успех

10996771_811176835616520_2630821892490078697_n

Постојат различни толкувања за вистинското значење на оваа толку посакувана титула.  Иако по природа е апстрактна категорија, успехот сепак е јасно видлив во аурата со која зрачи оној што го доживува. Но, вистински внимателното око ќе забележи дека во категоријата на “успешни“ се вбројуваат луѓе кои светот го направиле понесреќно место за живеење. Да, за некои, вистински успех е да ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better