Tag archives for култура

image-26976

Конкурс за „Романијада“

Мислите дека имате талент и желба за пишување, но не знаете како да го пуштите вашиот глас во книжевниот свет? Не грижете се, обидете се да го покажете својот талент преку новот конкурс на издавачката куќа „Култура“ од Скопје. Тие повторно го распишаа конкурсот за „Романијада“, кој е наменет за млади неафирмирани книжевни автори од Република Македонија ...
Continue Reading »
image-25554

Саемот на книга започна!

Официјално и од денеска започнува 29-тиот по ред саем на книга кај нас, кој се одржува традиционално во Април.  Настанот е место на литературни читања и обраќања на еминентни автори од оваа област кои одново ќе ја истакнат моќта на книжевните дела како суштински фактор за културното творештво на секој народ. На Саемот на книгата на ...
Continue Reading »
image-24947

Збирка есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски

Издавачката куќа „Магор“ ја објави збирката есеи „Култура и книжевност“ од Иван Џепароски, филозоф-естетичар, поет и истражувач на културата. Во рецензијата за книгата, проф. д-р Соња Стојменска-Елзесер истакнува дека авторот на длабоко ерудитен, прецизен и стилски рафиниран начин се расправа за горливите теми на современата хуманистика. Според неа, ракописот на Џепароски е „свежо и интересно четиво ...
Continue Reading »
image-14798

Премиера: Приказната на големиот господар

Во домот на културата Иљо Антески - Смок во Тетово, утревечер, 30 април 2013 година во 19:30 часот, премиерно ќе биде изведена претставата „Приказната на големиот господар “ чиј автор е Небојша Стојаноски, а режијата е на Марко Богдановски. Приказната на големиот господар Приказната на големиот господар е претстава во којашто метафорички на саркастичен и на ...
Continue Reading »
image-14000

Мултимедијална промоција на „Стрмоглаво кон височините” од Марта Маркоска

На 8 април 2013 година, понеделник во 19:30 часот во куќата на Арсови или позната уште како „старата турска пошта“ во Струмица, здружението за развој на култура и заштита на културното наследство организира промоција на книгата поезија на Марта Маркоска, насловена „Стрмоглаво кон височините“. „ Не постојат обични читатели. Секој читател е посебен и специфичен. Секој ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better