Tag archives for леб

image-27301

Дедото што ги мери улиците (расказ)

Погледнав низ прозор. Времето е потопло и сонцето се надвиснало во облаците како да сака да ни каже – смејте се и радувајте ми се. Како да  е виновно и за зголеменото расположение и хармонијата која се чувствува во воздухот. Само што завршив со бришење на прашината повторно погледнав низ прозор. Видов болна глетка, борба ...
Continue Reading »
image-25058

Продавачот на костени и неговото куче

Секојдневно мораше да пешачи добри 7км за да стигне до градот на местото каде ги продаваше своите печени костени. Мораше да се разбуди уште во 5 часот за да тргне кон градот затоа што требаше да помине добар час и половина во чекорење. Токму пред 7 часот тој си ја местеше својата опрема и веќе ...
Continue Reading »
image-12361

Лебот и богатствотo – Дервишка приказна

  Еднаш еден крал решил да даде дел од своето богатство за милостина. Тој посакал да дознае што ќе се случи со неговиот дар. И така го повикал кај себе пекарот и му рекол да испече две векни леб и во едната векна да стави драгоцености, а другата да ја направи само од брашно и вода. Потоа ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better