Tag archives for литературни искри

image-24429

Поетски конкурс за третото издание на МПФ „Литературни Искри“ – Гостивар

Националната установа Центар за култура „АСНОМ“ во Гостивар го објави конкурсот за учество на третиот Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“. Право да конкурираат имаат сите поети од Македонија и од Балканските земји без разлика на возраста.   Творците конкурираат со по една до сега необјавена песна, не подолга од 32 реда, на слободна тема, напишана на мајчин ...
Continue Reading »
image-23900

Интервју со акад. Катица Ќулавкова: „Наградите треба да ги мотивираат поетите да вложуваат максимум од себе“

Академик Катица Ќулавкова, претседател на жири комисијата на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во интервју за МПФ зборува за квалитетот на пријавената поезија на конкурсот, за песните на наградените поети, за современата книжевна сцена во Македонија и други прашања врзани со поезијата, младите творци и критериумите на вреднување. Академик Ќулавкова е автор на десетици поетски, ...
Continue Reading »
image-23893

Поетски фестивал „Литературни искри“ – Гостивар 2015

Драги љубители на поетската реч, свеченото отворање на второто издание на поетскиот фестивал „Литературни искри“ ќе се одржи на 23 мај (сабота) во 20:00 часот во градскиот Амфитеатар (Гостивар) во 20:00 часот. Поканети сте сите! Според оцената на претседателот на стручната жири-комисија, акад. д-р Катица Ќулавкова, следните 14 поети влегуваат во финалето за наградите : ГРАН ПРИ, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better