Tag archives for марковски

image-27392

Објавена поетската книга „По трагата на белиот грифон“ од Стефан Марковски

Деновиве излезе од печат поетската книга „По трагата на белиот грифон“ од Стефан Марковски, издание на издавачката куќа „Антолог“ од Скопје. Рецензентот доц. д-р Славчо Ковилоски во својот осврт кон ова 5-то поетско остварување на Марковски истакнува: „Ако обичниот смртник го замислува Бог како натчовечко и натприродно битие, тогаш тој е свесен за својата ништожност. Богот ...
Continue Reading »
image-27384

Промоција на романот „Еретички писма“ од Стефан Марковски на годинешниот Саем на книга

Во издание на Издавачкиот центар „Три“ деновиве излезе од печат романот „Еретички писма“, со поднаслов „Наоѓајќи ги небата што сјаат црвено“ од Стефан Марковски. Промотор на романот е универзитетскиот професор, теоретичар, лингвист и писател проф. д-р Димитар Пандев, а промоцијата е закажана за 4. мај (петок) во 17:00 на штандот на Издавачкиот центар „Три“ . За ...
Continue Reading »
image-25504

Стефан Марковски – Свадба

Со бел шешир пристигам во Градот на вечната слава залутан среде бели свадби од кои никој бегалка не се сторил река со вино го сече овој град на две низ неа пловиме од утра до самраци во друштво на пијани пеперуги ветрот е пријател на ѕуниците низ кои треба да минеме светлини нè чекаат под нив светлини распролетени во него а тој како неверен ...
Continue Reading »
image-25465

Стефан Марковски – Метафизика на стравот

  Во сенката на огнот скриени се сивите вистини за галаксијата која личи на цвет населена в небото што воздивнува низ исписот на секоја реч од перото натопено в рамноденица.   Меѓу седумте планети со боја на трепер зборотатни недоречта на жреците мирослови гласот на учителите што го облекува воздухот во небосвила. Метаморфоза на немирот изнедрува ова ѕвонливо утро заробено во светите погони на фабриките за Едност што низ ...
Continue Reading »
image-25449

Бог по бог (поезија)

Мојот бог паѓа од небото со еднокрили гулаби чии летови сликаат лавиринт за пролетта што до пред малку се криела зад Сонцето мојот бог е перо што на секоја мисла и’ затега ремен од цветови Шетајќи ја во просторот меѓу буквите патот и’ го покажува мирис на еднобојно виножито по кое секој дожд се прашува дали во утробата од облаци или гроб од ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better