Tag archives for Мирјана Стојановска

image-27398

Промоција на поемата „Судбината на буквите“ од Мирјана Стојановска

Во промотивната сала на Саемот на книгата во Скопје, вчера беше промовирана поемата „Судбината на буквите “од Мирјана Стојановска, во издание на Здружението за наука и култура „Нова“ од Битола.  Книгата ја промовираше писателот Христо Петрески. Поемата содржи десет пеења-светлини и секоја ги носи буквите од името „Македонија“: М-прва светлина, А-втора светлина, К-трета свтлина итн.  Нешаблонизирано ...
Continue Reading »
image-22882

Поезија- Мирјана Стојановска

Триаголник Секогаш има трет. Секогаш има некој кој смета. Секогаш има некаков зачин што прераснува во проблем. Љубов плус прав агол дава триаголник што веќе е трет субјект. Па, не можеме да водиме љубов тројца?! Кој е за дома? Домот е триаголник -маж и дете. Сите сме тројца, а агли се многу. Овој триаголник со првиот нема врска. Врската е секс со правиот, со остриот, со тапиот агол, сеедно. Фигурата е ...
Continue Reading »
image-16908

Никогаш не е доцна да бидеш ТИ!

Животот е еден учител, ќе те впушти да поминеш низ сито и решето – а твое е како ќе се однесуваш во текот на тој процес. Ќе се родиш во семејство кое не го одбираш, ќе растеш во средина која ти е наметната, ќе ти кажат која вера си и само таа е правилна. Ќе ...
Continue Reading »
image-16394

Пријателе ти си чудо!

Креатору на животот, твое е дали ќе се смееш или ќе плачеш, дали ќе тагуваш или ќе се радуваш. Нема странци, сите се незапознаени пријатели, сите ти се учители. Eден ден и ти ќе бидеш учител, како постапуваш со луѓето така ќе ти возвраќаат. Пријателе мораш така да постапуваш и кон себеси, мораш да се сакаш ...
Continue Reading »
image-16365

Возвишената љубов

                           Пријателе не ме плаши твојата негативност, затоа што позитивноста во моето срце е многу поголема отколку што си мислиш. Не ме плаши ниту твојата видлива „омраза“ не е поголема од безусловната љубов во мене. Големите и силните луѓе зборуваат убави зборови, силните луѓе им ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better