Tag archives for мир

image-25983

Земјотресот што буди (колумна)

Лежиш мирно. Или седиш спокојно. Можеби правиш нешто што е поразлично од лежење и седење, но чувствуваш мир. Потоа веќе си потонал во сон. И некому му текнува, односно на земјата ѝ текнува дека е време да прати знак и да те здрма толку силно, доволно за да се разбудиш и да видиш што понатаму. Кога ...
Continue Reading »
image-25377

Два спротивни света од кои едниот е полн со зло, а другиот е во нас

Кога за последен пат огромна желба ти беше да царува мирот и сите зли работи да престанат? Многу често си го посакуваш тоа, нели? Па како да не си го посакаш кога секојдневно се соочуваме со некоја природна и неприродна катастрофа од огромни размери. Овде не мислам на земјотреси, цунами и вулкани и слично, во ...
Continue Reading »
image-24091

Одржувањето на внатрешниот мир е врвен предуслов за остварувањето на нашите заеднички цели

Испразни се од грижи. мисли на оној кој мислата ја создал! зошто остануваш во затворот кога вратата е ширум отворена? испетлај се од јазолот на исплашените мисли и живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја наша задача, која таа и да е. При достигањето на ...
Continue Reading »
image-21101

Кога емоциите ќе стивнат

Духовен мир. Запалени свеќи,пригушена музика,ноти на ванилина купка,чаша црвено вино,добра книга и личност во мисли. Рајот може да почека. Рајот не мора да се случи таму горе,кога едно магично неделно утро го хакирало пред  да стаса во рацете на сопствениците. Досадно. И досадата ќе се скрши кога навиките ќе се залепат за дневен ред. Одново утро.Мамурно ...
Continue Reading »
image-16353

Зен приказна- Душевен мир

Вистинскиот зен-будизам се јавува во 12 век. Зен е комбинација на будизмот  и таоизмот. Од будизмот ќе го преземе патот кон мудроста низ контемплација, а од таоизмот ќе го преземе барањето на хармонијата на космичките сили во длабочината на своето битие. Во оваа контемплација се бара мигот на рамнотежата меѓу духовниот и физичкиот живот на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better