Tag archives for море

image-26065

Морска – Наталија Наумовска

https://youtu.be/x4MLc2YYY18 Носена од ветрови создадена од бранови, во школка скриена од бел бисер поубава, од сонце потопла, од камен појака, од ѕвезда посјајна. Крие спомени  како дете палавштина носи насмев од тага извајан, во очи зрак ѝ блеснува, во коса море ѝ мириса, во прамени од сол кадрици пуштила. Како нежна мелодија со глас душа милува, со поглед срце бранува, со насмев тага истерува. Како небо далечна насекаде е околу тебе, очи штом затвориш ја ...
Continue Reading »
image-25453

Парадокс (поезија)

Во прозорец од среќа ѕиркаме, а собата облеана со мрак, дење се обидуваме да се смееме, ноќе се обидуваме да не плачеме. Со далгите на ветрот се бориме, низ разбранувано море пловиме, едрата сме ги распнале, а почнуваме да тонеме. Заборавот не го испраќаме како сонот што не ја напушта мечтата, како зборот што го прогонува поетот, како мислата која те следи насекаде. Во парадокси и заблуди ...
Continue Reading »
image-13945

Чаша вода и море – Поучна приказна

Некој човек постојано се чувствувал депресивно, притиснат од грижите во секојдневниот живот, па се пожалил на духовниот учител: „Не можам повеќе! Мојот живот стана неподнослив!“ Учителот зел малку пепел меѓу прстите и ја ставил во чаша вода. Додека пепелта се мешала со водата, рекол: „Ова се твоите тегоби. Водата ја апсобираше пепелта и стана потемна.“ Учителот повторно ...
Continue Reading »
image-11110

Духовноста е единствениот пат

  Многумина духовноста ја доживуваат како далечен, туѓ, несфатлив, мистичен поим кој алудира на уште помалку сфатливи и спознатливи цели. Но духовноста е сè освен далечна. Всушност, таа е цело време со нас, во нас и околу нас, одразувајќи се во насмевката кога ќе видиме некој познат, во искрената благодарност за било каква услуга направена од било кој, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better