Tag archives for награди

image-27177

ДПМ ги соопшти наградените автори за 2017 година

Романот „Манастир Фуентерабија“ на Јагода Михајловска-Георгиева ја доби наградата „Стале Попов“ на Друштвото на писателите на Македонија за најдобро прозно дело во 2017 година. Ристо Василевски ја доби наградата „Ацо Шопов“ за поетската книга „Оди во кругот“, Ангелина Бановиќ-Марковска е добитничка на „Димитар Митрев“ за книгата есеи „Дискурс и екскурс“, на Васил Мукаетов му е доделена ...
Continue Reading »
image-25239

Добитниците на наградите за најдобри книжевни дела утре ќе бидат објавени од ДПМ

Утре (среда, 1 февруари) во 11 часот во Друштвото на писателите на Македонија ќе бидат објавени добитниците на наградите за најдобри книжевни дела објавени минатата година... Претседателите на жири-комисиите ќе ги соопштат образложенијата за наградите што ги доделува ДПМ: „Ацо Шопов“, за најдобра стихозбирка, „Стале Попов“, за најуспешно прозно остварување, „Димитар Митрев“ за најдобра книга критики ...
Continue Reading »
image-24732

Блаже Петревски и Катерина Гогова лауреати на „Кокински мугри“

Годинашни победници на првиот поетски конкурс „Кокински мугри“ распишан од ЗГ Друштво на писатели - Куманово во периодот од 7.07.2016 до 24.07.2016 се Блаже Петревски од Охрид, добитник на наградата „Кокински мугри“ и Катерина Гогова од Дојран, добитничка на „Кокински бдеења“. Во конкуренција од вкупно 92 пристигнати творби, Петревски со својата „Пустина“, според жири-комисијата, видно се ...
Continue Reading »
image-24146

Десет награди ќе бидат доделени на затворањето на „Манаки“

Десет награди ќе бидат доделени на затворањето на 36.издание на фестивалот „Браќа Манаки“  вечерва со почеток во 19.30 часот во Големата сала на Центарот за култура. На кинематограферите Јаромир Шофр и на Божидар-Бота Николиќ ќе им бидат врачени наградите за животно дело „Златна камера 300“, ќе бидат соопштени најдобрите во Официјалната програма кои ќе се закитат ...
Continue Reading »
image-24129

Десет награди ќе бидат доделени на затворањето на фестивалот

Десет награди ќе бидат доделени на затворањето на 36.издание на фестивалот „Браќа Манаки“ во недела, со почеток во 19.30 часот во Големата сала на Центарот за култура. На кинематограферите Јаромир Шофр и на Божидар-Бота Николиќ ќе им бидат врачени наградите за животно дело „Златна камера 300“, ќе бидат соопштени најдобрите во Официјалната програма кои ќе се ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better