Tag archives for Наталија Наумовска

image-25716

Молчи – Наталија Наумовска (рецитација)

  На видеото можете да ја чуете рецитацијата која ја снимив вчера: https://youtu.be/rwGPT_iYq1o Не зборувај, молчи остави ме да ја слушам твојата тишина, за да можам да ја исполнам со милувања и нежни допири. Не зборувај, молчи остави ме да ја гледам твојата убавина за да можам да ја насладам душава и да ти се восхитувам. Не зборувај, молчи остави ме да ја впивам секоја нота од ...
Continue Reading »
image-25601

Неслучена

Не многу одамна плашливите очи заедно со збунетоста проткаена со изненаденост, го оттурнуваа од нејзе како што баскетот се одбива од земјата, секој негов обид да ѝ се приближи го правеше уште подалечен. Оклопот чиниш кора од дрво го облекла врз себе, ги потиснала зраците на душата без да ги чуе дека во себе врескаат ...
Continue Reading »
image-25573

Кому си важна?

Седеше на старата клупа во паркот која криеше илјадници приказни, стана преокупирана со себеси, луѓето околу неа не ги забележуваше и патуваше со мислите додека денот се слизна низ нејзините прсти без да забележи. *** За момент сфаќаш дека предолго си останала на истото место, а ти се чини како да поминала само една секунда ...
Continue Reading »
image-25560

Под маската (поезија)

Вешто се сокриваа зад маската која откриваше повеќе отолку што сокриваше, дволичноста им беше нацртана како трајна тетоважа од која не можеа да се ослободат, јазикот им беше побрз од умот, а умот ретко го користеа кој им беше како заборавен предмет за чие постоење сме подзаборавиле. Не можеа вечно да се кријат ...
Continue Reading »
image-11128

Уредништво

Стефан Марковски - основач, гл. уредник Дипломиран книжевник и дипломиран филозоф на Филолошкиот и Филозофскиот факултет во Скопје. Постдипломец на Факултетот за драмски уметности, насока Филмско и ТВ сценарио. Автор на прозни, поетски и есеистички книги и неколку сценарија. За своите книжевни дела, преведени на неколку јазици, е добитник на награди од земјата и странство. Главен и ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better