Tag archives for печат

image-27355

Објавен новиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“

Списанието за литература, култура и уметност „Современост“ во првиот број за 2018 на 153 страници нуди разновидност од поезија, проза, есеистика, критички осврти и студии. Како и во поголемиот дел од присутните содржини, така и во поетскиот дел овојпат доминираат автори од помладите генерации: Блаже Петревски, Тања Кармзова-Костиглиола, Александар Војнески, Катерина Гогова, Ирена Јурчева, Вања Таневски, ...
Continue Reading »
image-27341

Од печат излезе поетската збирка „Актите се кастрирани“ од Катерина Гогова

Во издание на „Современост“ од Скопје, деновиве од печат излезе дебитантската поетска книга „Актите се кастрирани“ на Катерина Гогова. Збирката вклучува 48 песни поделени на 4 циклуси и воведна песна за кои Стефан Марковски во својот осврт пишува: „Во манир на талкач кој се обидува да го пронајде заборавот откако го допрел себепознанието, поетесата оддава впечаток дека ...
Continue Reading »
image-24949

Првиот број на списанието „Издаваштво“ излезе од печат

Првиот број на „Издаваштво: списание за промоција на издавачката дејност во Република Македонија“ деновиве излезе од печат во издание на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. Според издавачот, во списанието, кое ќе излегува еден број годишно, претставени се најрепрезентативните и најмаркантните публикации, едиции, издавачки проекти и манифестации поврзани со книгата и издаваштвото. - „Издаваштво“ ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better