Tag archives for писател

image-25680

Интервју со познатиот француски писател Фредерик Бегбеде

Фредерик Бегбеде (Париз, 1965), автор на 11 романи, е еден од најпознатите француски и европски романсиери, книжевен критичар, филмски работник и новинар, добитник на наградата Interalliè во 2003 за романот „Прозорци на Светот“ и наградата Prix Renaudot во 2009 за „Француски роман“. Бегбеде е извршен уредник на популарниот магазин за возрасни Lui и е колумнист во ...
Continue Reading »
image-25054

Писмото на Буковски до човекот кој му помогнал да стане писател

Како и повеќето други славни автори кои некогаш имале обични работни места, и Чарлс Буковски работел на различни работни места пред да стане писател. Во текот на неговите триесетти, тој станал поштар за американската пошта. И покрај тоа што подоцна тврдел дека нитуедна професија не може да ја ограничи страста и да застане на патот до ...
Continue Reading »
image-23954

Брат, не си ни ти од челик

Брат, не си ни ти од челик   Ги знаеш оние луѓе што се стално насмеани? Си напраил ли некад муабет со таква особа? Ќе те слуша со саати. Сите твои маки и проблеми ќе ти ги слушне. И ќе ти се насмевне. Ќе те пипне за рака. Ќе те разбере. Од очи им излегува утеха и ...
Continue Reading »
image-23941

Писателе, писателе

- Чичко, чичко, вие бевте писател, така? - Па шо знам, така викаат... Неозбилно му одговорив. - Ве молам за помош чичко, многу ми се свиѓа една девојка, па сакав да и напишам писмо. - Шо, уште се праи тоа? Па нели фејсбук, мејл, месинџер, м? - Знам бе чичко, ама она е друга сорта... Мислам стварно е посебна. ...
Continue Reading »
image-23486

Почина Драган Илиевски – Гари, македонски раскажувач

Драган Илиевски е македонски раскажувач, роден во Куманово на 25 август 1961. Основно училиште и гимназија завршил во родниот град, а дипломирал на Филолошкиот факултет во Скопје во 1984. Мајстор на краткиот расказ и редуцираната реченица, Илиевски објавувал во Современост, Разгледи, Беседа, Чекори и др.Првиот чекор во прозата го направил со збирката „Потковица и апокалипса“  („Просвета“, Куманово, 1992), за да ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better