Tag archives for пијано

image-26697

Безвучна нота – Наталија Наумовска

Зборуваме преку ноти што свират непозната мелодија, досега ненапишана, од човечки глас неиспеана од уво нечуена. Безвучната нота спие на клавишите од пијаното и чека да биде обоена, во звучно руво облечена од прсти создадена. Свиреж од безгласни емоции заспан на старата клупа, кај што се чекаше невидливото кај што се надеваше на идното, а остана само нема музика. Татнеж од зборови грмеше речени – недоречени кои што печеа и сушеа грло, грутки ...
Continue Reading »
image-23836

Приказна за момчето кое научи да свири на пијано, победи на државен натпревар во пливање, се вработи како тренер на ватерполо-репрезентацијата и освои сребрен медал на Олимписките игри, се пензионираше предвремено заради нов тип рак кој до денес го носи неговото име, донираше третина од своите пари за борба против ишијасот и умре кога никој не знаеше

Оваа приказна е навистина возбудлива и со нетрпение сакав да ви ја раскажам. Но за да биде возбудата уште поголема, овде, впрочем, и би запрел. Не сум сосем сигурен зошто; можеби затоа што капењето на дождот врз олуците е прегласно и секогаш кога го доживувам за време на глад се нервирам, а кога се нервирам, по правило ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better