Tag archives for поет

image-26754

Поезија на ​Радован Павловски објавена во индиска ревија​​ за литература

Во новиот број на​ ​реномираната индиска ревија​​ за литература „Инчентин версис“​ ​се објавени избрани песни на еминентниот ​​македонски ​поет​ и академик ​Радован Павловски, заедно со негова опсежна биобиблиографија​. ​Павловски е претставен во списанието на издвоено место, ​заедно со истакнатиот американски поет Томас Лукс, добитник на неколку награди за поезија меѓу кои и „Роберт Крили“, „Кингсли Тафтс“, ...
Continue Reading »
image-25465

Стефан Марковски – Метафизика на стравот

  Во сенката на огнот скриени се сивите вистини за галаксијата која личи на цвет населена в небото што воздивнува низ исписот на секоја реч од перото натопено в рамноденица.   Меѓу седумте планети со боја на трепер зборотатни недоречта на жреците мирослови гласот на учителите што го облекува воздухот во небосвила. Метаморфоза на немирот изнедрува ова ѕвонливо утро заробено во светите погони на фабриките за Едност што низ ...
Continue Reading »
image-25449

Бог по бог (поезија)

Мојот бог паѓа од небото со еднокрили гулаби чии летови сликаат лавиринт за пролетта што до пред малку се криела зад Сонцето мојот бог е перо што на секоја мисла и’ затега ремен од цветови Шетајќи ја во просторот меѓу буквите патот и’ го покажува мирис на еднобојно виножито по кое секој дожд се прашува дали во утробата од облаци или гроб од ...
Continue Reading »
image-25270

Манифеcтацијата „Прличеви беседи“ започнува во Охрид

Во Охрид почнуваат тридневните свечености во рамки на манифестацијата „Прличеви беседи“ со која се одбележува годишнината од смртта на Григор Прличев, а истовремено се чествува ликот и делото на најпознатиот охридски поет и преродбеник... Активностите во рамките на манифестацијата почнуваат уденеска на пладне со промоцијата на поемата „Екот на вековите“ на авторот Мирко Томовски, за чие ...
Continue Reading »
image-25065

Јован Котески е роден на денешен ден

На денешен ден, 14 јануари 1932 година во селото Присовјани, Струшко, е роден Јован Котески, македонски поет. Бил претседател на Советот на Струшките вечери на поезијата. Во 1985 година, во ситуација што подоцна ја опишува како кафкијанска, е уапсен во својот дом во Скопје и осуден на петгодишна робија. Обвинувањето го товари за илегално работење на уривањето на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better