Tag archives for продавачот на ветар и магла

image-24410

Промоција на „Продавачот и ветар и магла и други приказни“ од Стефан Марковски

За збирката на Марковски, Р. Кошка ќе напише: „Со дискретен хумор внимателно избалансиран со придушена меланхолија, авторот од навидум реални настани од секојдневието, преку оригинална наративна техника незабележливо преминува кон сложено метафорично заокружување на расказот“. За „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ Марковски е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“ на Издавачката куќа „Феникс“ ...
Continue Reading »
image-24133

Наградата Македонска книжевна авангарда за „Продавачот на ветар и магла и други приказни“

Добитник на традиционалната награда Македонска книжевна авангарда е авторот Стефан Марковски за збирката раскази „Продавачот на ветар и магла и други приказни“. Наградата ја доделува Фондацијатата за културна и научна афирмација и презентација Македонија презент од Скопје. Досегашни добитници на наградата се Елена Пренџова, Марина Мијаковска и Дејан Трајкоски. Инаку, за ова негово иновативно, експериментално, специфично, концептуално и ...
Continue Reading »
image-24006

Промовирана „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ во Гевгелија

Во организација на Библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија, синоќа, на 30.07 во 20:30 часот беше промовирано најновото дело на Стефан Марковски - збирката раскази „Продавачот на ветар и магла и други приказни“. Промотор на книгата беше Васил Тоциновски, а делови од истата интерпретираше Стефчо Стефанов. За музичкиот дел беше задолжено дуото Mosaik Kollektiff (DJ Denny Trajkov & ...
Continue Reading »
image-23963

Промоција на „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ во Гевгелија

На 30.07.2015 год. (четврток), со почеток во 20:30 часот, пред јаворот на библиотеката “Гоце Делчев” во Гевгелија, ќе се одржи промоција на книгата ПРОДАВАЧОТ НА ВЕТАР И МАГЛА И ДРУГИ ПРИКАЗНИ, збирка раскази од Стефан Марковски. Форматот на книгата, за разлика од претходните дела на Марковски, е стандарден (А5). Книгата со вкупна големина од 370 страници, вклучува ...
Continue Reading »
image-23819

Две жени во автобус (мини-драма)

(Сцена 1: автобус, пладне. Полно, саде вршник. Жени две, се расправаат, се пердашат за сите пари.) Едната ја прашува на другата: Кај се пикаш? Другата и одговара: У мајчината ти! Едната на тоа и вели: Откај знаеш кај е мајчината ми? Другата: Ти пишува на чело. Ти мора да имаш турски ген. Едната: Да! А знаеш зошто? Другата: Не знам. Едната: Затоа ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better