Tag archives for прозор

image-27301

Дедото што ги мери улиците (расказ)

Погледнав низ прозор. Времето е потопло и сонцето се надвиснало во облаците како да сака да ни каже – смејте се и радувајте ми се. Како да  е виновно и за зголеменото расположение и хармонијата која се чувствува во воздухот. Само што завршив со бришење на прашината повторно погледнав низ прозор. Видов болна глетка, борба ...
Continue Reading »
image-25667

Во што?

  Во магливоста на земјата со тесни видици, со широки сокаци, со затворени умови и кучиња скитници. Во светлината на денот со темни прозори, со светол поглед, со јасни намери и животна недоглед. Во јачината на тишината со тивки звуци, со гласни крици, со мелодични песни и болни извици. Во брзината на чекорите со спор од, со поглед кон небесен свод, со чекор до успехот и море кое го чека својот брод. Во топлината на душата со ...
Continue Reading »
image-25331

Прозорци од сништа (поезија)

Не ми ги мати прозорците, имам убав поглед, дождот кој ми го збогатува видикот, сакам заедно да го слушаме како паѓа. Со нечисти мисли збогувај се, низ мојот прозор се гледа  само со бистар ум чисто срце и храбар став. Не ми ги мати прозорците, нека останат чисти, низ нив се гледам себеси сакам да можам и тебе да те видам таму, до мене. Со нечисти мисли збогувај се, зошто чиста ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better