Tag archives for поезија

image-23431

Големиот човек

Едно време беше изолација од секаква цивилизација. И војна беше и светот се беше исплашил од околните пукотници по планиниве. И гладот царуваше таа година над нашите усни. Ослабнати бевме, немаше многу за јадење. Годината беше тенка. Дојде тој човек и заѕвони на вратата. Под мишката носеше два леба. Стоев и гледав! Неможев да верувам дека ...
Continue Reading »
image-23280

Сопство (драма)

1 чин (Во соба наместена во модерен стил, со отворена врата на балкон, свртена кон исток Ангела, 25 годишна девојка, стои и гласно размислува) Ангела- Во утро магливо денес со појава на хоризонт што ли ќе донесеш за мене сонце мое светителу мој помеѓу изгрев и залез во кругот долг твој? Ќе пробиеш ли облаци намуртени чистина што ти валкаат ил ќе дозволиш околу насобрани цел ден ...
Continue Reading »
image-23191

ЕП на Александар Македонски

Прв пеан прв сон Глас : Времето запре за миг... сред мрачната темнина со девет агли... со песните на деветtе музи Пиерови ќерки... овде во преубавата Македонија за сите, па и за гатачите се поднамести Македонија во ноќта под црните магли... да ги прераспореди сенките на тврдините свои-така да стојат! За да може времето од нивните виолетови и сиви мрежни сенки да сече.. да сплете гнездо за раѓање ...
Continue Reading »
image-23179

За доброто на луѓето (драма)

МАКЕДОНКА- Со светилката од кандилото јас го чувам просторот наш неосознаен но нема да дозволам-песната на анѓелите и нивните војски посликани по витражите дамнешни и по мозаиците праисконски да се разнесат и да отпловат кон точката НУЛА каде што се врстуваат сите меридијани, сите линии на претпоставки за таинственоста. ЈОВАН- Што ке сториш ти бессилна и ...
Continue Reading »
image-23105

За доброто на луѓето (драма)

Никола -Се се плаќаше со оган чад и барут, покопан по нивјето, полни со сведочења. Да. Помнењата се ке откријат, помнењата остануваат после се. Најновата вистина од секој помината чекор ќе рикне. Забрзана во пресрет на нов доказ. Но, не знам кога ќе се изодат сите чекори. Каде заминаа погубените? Во пресрет на каков ИДЕАЛ? Имињата нивни ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better