Tag archives for раскази

image-25708

Историско патување и претворање од ветер во човек (11)

Дали ќе посака никогаш да не се врати таму од каде што дојде? И дали ќе постои нешто што би можело да го задржи тука засекогаш? Дали ќе може да ги прекрши сите правила и да остане во човечка форма засекогаш? Дали ќе вреди тоа на таа возраст? Беше речиси на околу шеесетина човечки години, ...
Continue Reading »
image-24410

Промоција на „Продавачот и ветар и магла и други приказни“ од Стефан Марковски

За збирката на Марковски, Р. Кошка ќе напише: „Со дискретен хумор внимателно избалансиран со придушена меланхолија, авторот од навидум реални настани од секојдневието, преку оригинална наративна техника незабележливо преминува кон сложено метафорично заокружување на расказот“. За „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ Марковски е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“ на Издавачката куќа „Феникс“ ...
Continue Reading »
image-23963

Промоција на „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ во Гевгелија

На 30.07.2015 год. (четврток), со почеток во 20:30 часот, пред јаворот на библиотеката “Гоце Делчев” во Гевгелија, ќе се одржи промоција на книгата ПРОДАВАЧОТ НА ВЕТАР И МАГЛА И ДРУГИ ПРИКАЗНИ, збирка раскази од Стефан Марковски. Форматот на книгата, за разлика од претходните дела на Марковски, е стандарден (А5). Книгата со вкупна големина од 370 страници, вклучува ...
Continue Reading »
image-23819

Две жени во автобус (мини-драма)

(Сцена 1: автобус, пладне. Полно, саде вршник. Жени две, се расправаат, се пердашат за сите пари.) Едната ја прашува на другата: Кај се пикаш? Другата и одговара: У мајчината ти! Едната на тоа и вели: Откај знаеш кај е мајчината ми? Другата: Ти пишува на чело. Ти мора да имаш турски ген. Едната: Да! А знаеш зошто? Другата: Не знам. Едната: Затоа ...
Continue Reading »
image-23566

Роденден, бурек; роденден, бакнеж (расказ)

За роденденот ја честев бурек. И тоа со спанаќ. И тоа не било каков. Бурекот со спанаќ откај „Ѓоре“ е она што му дава смисла на животот во руиниве. (Градот е во распад, општеството во претпоследна фаза од природното разлагање. А потоа доаѓа можноста за враќање во некаков живот. Само некаков. Само можноста.) Што да се прави? – ...
Continue Reading »
1 2 4
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better