Tag archives for рецитација

image-25810

„Облак“ – Ацо Шопов (рецитација)

Слушнете ја рецитацијата на „Облак“ од Ацо Шопов од делото „Слеј се со тишината“ (1955) https://youtu.be/Cu0ig64Fy5E (Кликнете subscribe на youtube каналот доколку сакате да бидете во тек со новите рецитации)
Continue Reading »
image-25716

Молчи – Наталија Наумовска (рецитација)

  На видеото можете да ја чуете рецитацијата која ја снимив вчера: https://youtu.be/rwGPT_iYq1o Не зборувај, молчи остави ме да ја слушам твојата тишина, за да можам да ја исполнам со милувања и нежни допири. Не зборувај, молчи остави ме да ја гледам твојата убавина за да можам да ја насладам душава и да ти се восхитувам. Не зборувај, молчи остави ме да ја впивам секоја нота од ...
Continue Reading »
image-25695

In Nomine – Стефан Марковски (рецитација)

Надвиснале дните расцветало и Сонцето во алеата на денот; нечии спомени се сладат во името на сите пожелници на пленот.   Те имаат прегратките со твоето друго тело пред црвје да ја изораат  рамницата на сенката им во името на онаа во која   зората отпочива. In nomine patri снагата мисла сама ќе е – мислиш потем си ја кроиш ...
Continue Reading »
image-24958

Љубовна – Анте Поповски (рецитација)

На следниот линк може да се чуе рецитацијата: https://soundcloud.com/lightnessindarkness/ubovnaljubovna-ante-popovskiante-popovski Љубовна Пред да се раздени За неа беше разденето Пред да се стемни За неа беше стемнето. Го преврзуваше сонцето со влажна шамија И го успиваше крај неа. Ние, дури чекавме да расцутат овошките, Таа веќе ги береше плодовите од нив Полни чинии поставуваше пред нас И ништо не ја возбудуваше. Ние ќе и покажевме камена птица што лета Таа ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better