Tag archives for роман

image-27333

Наградата „Роман на годината“ доделена на Фросина Пармаковска

Фросина Пармаковска за романот „Одбројување“ вчера вечер во Даут пашиниот амам ја прими наградата „Роман на годината“ за 2017-ма, која ја доделува Фондацијата за промоција и унапредување на културните вредности „Славко Јаневски“. Според жирито, кое одлуката ја соопшти на 15 март, „Одбројување“ е ненаметливо раскажана потресна семејна драма од современото скопско секојдневие, приказна структурирана во три ...
Continue Reading »
image-26976

Конкурс за „Романијада“

Мислите дека имате талент и желба за пишување, но не знаете како да го пуштите вашиот глас во книжевниот свет? Не грижете се, обидете се да го покажете својот талент преку новот конкурс на издавачката куќа „Култура“ од Скопје. Тие повторно го распишаа конкурсот за „Романијада“, кој е наменет за млади неафирмирани книжевни автори од Република Македонија ...
Continue Reading »
image-26662

Три романи од Божин Павловски преведени на српски јазик

Во издание на издавачката куќа „Арка“ од Смедерево, деновиве излегоа од печат романите: „Рогот на љубовта“, „Градинар, пустина“ и „Америка, Америка“ од познатиот македонски писател Божин Павловски. Делата на српски јазик ги преведоа Ристо Василевски и д-р Лилјана Стеиќ. Изданијата се проследени со инструктивни поговори од Миќа Цветиќ, Ефтим Клетников и Душан Стојковиќ. Според соопштението на ...
Continue Reading »
image-25122

„Првото второ доаѓање“ од рускиот автор Алексеј Слаповски

Во едицијата „Сто словенски романи“, издавачката куќа „Слово“ од Скопје го објави романот „Првото второ доаѓање“ од Алексеј Слаповски, еден од најчитаните и најпреведуваните современи руски автори.  Алексеј Слаповски пишува романи, раскази, драми и сценарија за филмови. Неговите драми се играни на сцените на најважните европски и светски театри. Тој како писател не се огледува на ...
Continue Reading »
image-24982

Романот „Домот во кој…“ од Маријам Петросјан објавен на македонски

Книгата зборува за едно момче што ќе биде одведено во дом за деца со посебни потреби, но домот е многу повеќе од дом за деца со посебни потреби, тоа е еден засебен универзум, а штитениците на домот не се лица со посебни потреби, туку тоа се лица со посебни можности... Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better