Tag archives for светлина

image-26188

Скриена вистина

Влези во одајата на тајните, не ќе чуеш ниедна лага, не ќе видиш ниедна вистина, ќе видиш едно срце заробено во ковчег кое не заборавило да чука, клуч од ковчегот ќе бараш, а тоа во него крие илјада и една тајна. Во ладната одаја спие мразот сонце не продира, темнината внатре се заробила како господарка на злото, злобна се родила, не ќе видиш светлост, не ќе почувствуваш топлина. Влези ...
Continue Reading »
image-25744

Одаја

  Одајата во која со катанец ги чуваш, Да не ти избегаат, заклучени Амбисите во кои запаѓаш Јавајќи во сонот Ангели со скршени крилја Никогаш не паѓаат, А, ти секогаш паѓаш на исто место, Тебе амбисот ти е душата А, таа напатена Јамка околу вратот си врзала Небаре немала излез, Излегува на светлина Тогаш, го пронаоѓа спасот во себе, Ене го! Н.Н
Continue Reading »
image-25460

Аура (поезија)

Во местото каде стоиш се преплетуваат туѓите очи со лакомост ти го впиваат ликот чиниш си споменик неподвижен, недофатен, грандиозен. Носиш кокичиња во џебови и раце полни безгранични светови кои нудат прибежиште, даруваат нежност, мила, свилена, потребна. Во местата каде одиш се распостилаат твои траги што ненамерно ги оставаш со секое твое движење природно, грациозно, ненаметливо. Во глувата ноќ те повикуваат во мислите сакајќи да ти заспијат во коса чиниш си приспивна песна нежна, тивка, повторлива. Во светла соба се натпреваруваш со зраците од ...
Continue Reading »
image-21857

Светло

Еднаш, во едно чудно време, “животот” ми свиреше а јас играв по негов... или мој такт. Две напред три назад. Денес ја сменив кореографијата, три напред две назад. Некогаш тапкав и препишував се на времето,на животот, на што и да е, што ми заличуваше на добро алиби. Денес, кога се влечам, кога се тегавам, кога ...
Continue Reading »
image-20127

Благослов

               Со години чекореше во мртва темнина. Исплашен и збунет, ги слушаше гласовите и го чувствуваше присуството на некои непознати луѓе околу тебе, но и покрај тоа што силно се напрегаше неможеше да ги видиш нивните вистински лица и распознаеш кои се..                 Секој ден се прашуваше што бараш овде, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better