Tag archives for скопје

image-27220

Кој лебдеше денеска во Скопје над зградата на МРТВ? – Мистерија која ги заинтригира скопјани! (ВИДЕО)

Денеска едно чудно видео кружи низ социјалните мрежи. Се работи за аматерско видео на кое се гледа како навидум човек лебди над МТВ, а на крајот за момент се појавува еднакво чуден симбол. Во описот на видеото се наоѓа само еден линк кој води до вебсајт – https://0101001101001011.com. На вебсајтот освен самото видео се наоѓа и ...
Continue Reading »
image-25173

Објавени се антологија и избор од македонската поезија за деца и млади

Во издание на Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент“ од Скопје излегоа од печат две нови книги посветени на поезијата за деца и млади кај нас... Тоа е Антологијата на најсовремената македонска поезија за деца и млади со заеднички наслов „Тоа сум јас“, а во која се опфатени следниве автори: Љубомир Грбевски, ...
Continue Reading »
image-22194

Скопје град без душа

Жалосно е што оваа половина од дваесет и првиот век, век на модерното, век на архитектонско издигање, Скопје е унаказува со средовековен барок, кој, нè ни припаѓа. Не беа доволно, оние нови градби во епицентралното градско подрајче, па и оние постоечките објекти сè шминкааат со барок. Убавини за гледање, а зад тие убавини триста ѓаволештини ...
Continue Reading »
image-20091

Предавање на Виктор Ерофеев на Филолошки факултет „Блаже Конески“

На 26 декември 2013 година (четврток), гостин на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ ќе биде истакнатиот руски писател Виктор Ерофеев, овогодишен добитник на меѓународната книжевна награда „Табернакул“. Со почеток во 10 часот, на Филолошкиот факултет, Ерофеев ќе одржи предавање на тема „Зошто книжевноста е таинствена?“. Ерофеев е исклучителен прозаист, но и есеист, книжевен критичар во неколку важни ...
Continue Reading »
image-18811

Работилница за тренери T4T за студенти и членови на EESTEC

Веројатноста дека може да се опише возбудата, која се уште си се држи кон својот експоненцијален раст, при дознавањето дека никој друг, туку токму EESTEC LC Skopje (Electrical Engineering StudenTs’ European assoCiation, Local Committee, Skopje) ќе го организира најдобриот, најоригиналниот, наједукативниот и едно (нај) во периода настан, се сведува на минимум. Упс, изгледа испуштив еден сосем ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better