Tag archives for поезија

image-24805

Промоција на стихозбирката „Бесмртно“ на Брезовска

Стихозбирката е издадена како добитник на трета награда на конкурсот за необјавена поетска збирка „Велешки книжевни средби“ – август 2016 година. Поетесата Слаѓана Брезовска од Гостивар во сабота (22 октомври) ќе ја промовира својата втора поетска книга под наслов „Бесмртно“. Книгата содржи 50 песни чиј главен мотив се животот и љубовта. Стихозбирката е издадена како добитник на ...
Continue Reading »
image-23931

Нарачано будење (поезија) – Слаѓана Брезовска

Замирисува зрелоста во ноздрите.     Денес сосема потребни воздишки подригнува крвта.   Жед, кај и да се свртам. Со првата голтка вода го плакнам шепотот наместо свежина оган голтам.     Нарачано будење на мислите од сонот замаен на усниве вкус од најсладок јемиш се бацка во плунка.     Се тресат спомените, бев, насекаде, од висина ги погледнав.     Насмеана се буди душава и воздухот забаен од ноќта околу мене почнува да трча.
Continue Reading »
image-23199

Да љубиш (поезија)

Да љубиш како сонцето што го љуби денот. Да љубиш како пролетно утро заросено, најчисто нежно. Да љубиш како летна ведра ноќ сред мирно езеро. Да љубиш со окото сред есен обоено. Да љубиш со чекорот крцкав сред снегот. Да љубиш со окото во се' и сешто, да љубиш со чекорот испотено, да љубиш со гласот шумолливо, да љубиш со крвта в најладно да ...
Continue Reading »
image-23186

Фантазија (поезија)

Која од која поголема од кај да почнам незнам еве една најголема во мигов одредувам и во песна ја заробувам, нека остане остварлива вечна! Дефинирам убавина ја гледам и во себе силно ја чувствувам да ја допрам најнежно посакувам. Почнува... На грб лежам и чувствувам твоето присуство ја исполнува собава..затреперувам. Со погледот врз мене легнуваш ме притискаш, загревам.... Со копнежот ме затресуваш ненаситно треперам! Со дишења на усни ме допираш, ...
Continue Reading »
image-23062

Интервју со Слаѓана Брезовска

Како за почеток, ќе ни откриете ли која е всушност Слаѓана Брезовска? Родена сум во Суботица, Р.Србија 1980 година. Кога прв пат задишав на овој свет пред мајка ми ме претставила една бабица со зборовите: Добили сте предивну кошаркашицу! Одтогаш па до ден денес секоја година мајка ми ми ја раскажува прикаската за нашето прво запознавање, за ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better