Петок , Јули 21 2017
Колумни
You are here: Home / Tag Archives: стефан марковски

Tag Archives: стефан марковски

„Смртта долетува насмевната“ од Стефан Марковски излезе од печат

Смртта-долетува-насмевната-корица-701x490

Книгата кратки раскази „Смртта долетува насмевната“ со која Стефан Марковски ја доби наградата „Крсте Чачански“ за 2017 по конкурсот распишан од Здружението за литература, култура и наука „Бран“ – Струга и списанието „Бранувања“ за оваа награда излезе од печат. Книгата е вклучена во едицијата Ризници во издание на истоименото здружение. Оваа е втора збирка кратки раскази на Стефан Марковски и 10-то ... Read More »

Книжевна средба во Хрватска на која ќе учествуваат двајца македонски писатели

stefan-glavna

Писателите Васил Тоциновски и Стефан Марковски на покана од Хрватското книжевно друштво ќе учествуваат на3. Меѓународна книжевна средба Петар Канавелиќ и Корчула 2017“, која ќе се оддржи на 26 и 27 мај во Корчула, Р. Хрватска. Со сценско – книжевен настап и изложба средбата ќе биде отворена, па потоа ќе следи претставување на авторите  Снежана К. Тробок и Анте Зирдума од БиХ, ... Read More »

In Nomine – Стефан Марковски (рецитација)

Stefan Markovski

Надвиснале дните расцветало и Сонцето во алеата на денот; нечии спомени се сладат во името на сите пожелници на пленот.   Те имаат прегратките со твоето друго тело пред црвје да ја изораат  рамницата на сенката им во името на онаа во која   зората отпочива. In nomine patri снагата мисла сама ќе е – мислиш потем си ја кроиш судбата ... Read More »

Кожуф

стефан марковски - кожуф

Ги подигаш зениците и ја наоѓаш свилозората што сосем полека извира отаде осумте глави на Кожуф прегрнати од лутите зимосани недогледи на црвените луѓе разголени среде зимоѕвон на дрвја престорени инструменти за да ги отпеат рондата на златоречните удолнини по кои Дошница капка по капка ги реди спомените на богодопирот Зелен Брег што е.   Кајшто синее сономислата таму и ... Read More »

Југ – Стефан Марковски

rainbow-blue-smokey-drops-sharon-johnstone

Со око отвораш Сонцесвет ѕвонергичен одглас мината пролет или детство што е и влегуваш ехосонет од мали луѓе како лава во планината остров што пак ќе е. Во урни ни почиваат сните и скудни нашите дни се од пеплоспев се креваат духови надоблачени в небесните сенки на времето залутано в кругови исцртани на песокта во јужниот ветар.   Ја калемиш ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better