Tag archives for марковски - Page 2

image-25695

In Nomine – Стефан Марковски (рецитација)

Надвиснале дните расцветало и Сонцето во алеата на денот; нечии спомени се сладат во името на сите пожелници на пленот.   Те имаат прегратките со твоето друго тело пред црвје да ја изораат  рамницата на сенката им во името на онаа во која   зората отпочива. In nomine patri снагата мисла сама ќе е – мислиш потем си ја кроиш ...
Continue Reading »
image-25647

Кожуф

Ги подигаш зениците и ја наоѓаш свилозората што сосем полека извира отаде осумте глави на Кожуф прегрнати од лутите зимосани недогледи на црвените луѓе разголени среде зимоѕвон на дрвја престорени инструменти за да ги отпеат рондата на златоречните удолнини по кои Дошница капка по капка ги реди спомените на богодопирот Зелен Брег што е.   Кајшто синее сономислата таму и мракот в мисломор миг живее кајшто златовиди јастреби ...
Continue Reading »
image-25581

Југ – Стефан Марковски

Со око отвораш Сонцесвет ѕвонергичен одглас мината пролет или детство што е и влегуваш ехосонет од мали луѓе како лава во планината остров што пак ќе е. Во урни ни почиваат сните и скудни нашите дни се од пеплоспев се креваат духови надоблачени в небесните сенки на времето залутано в кругови исцртани на песокта во јужниот ветар.   Ја калемиш секоја свилозора во мракозаикот зракозбори ко син отсјај древни светлини ...
Continue Reading »
image-25487

Стефан Марковски – Вовед во модерна метафизика

  Твојот сегашен Бог чии идеи ги ставаш на другиот тас од пазарскиот кантар ти вели дека душата на градот е изградена од црвени атоми кои го чинат воздухот на недупнатите топки а бетонот што го врамиле бандерите поставени на градските агли е res extensa на детските фасцинации од автомобилите кои личат на преетаблирани монади со тркала кои минуваат по линии за кои очилата со ...
Continue Reading »
image-24923

Промоција на „Сиво сјаат вселените“ од Стефан Марковски

На 22 декември (четврток) во 19 часот во реновираниот простор на сутеренот на Домот на градежниците ќе се оддржи промоцијата на четвртата поетска збирка на Стефан Марковски – Сиво сјаат вселените. Стихозбирката со која овој автор ја доби наградата „Бели мугри“ за 2016-та, признание кое го доделува ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ од Скопје за ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better