Tag archives for стихови

image-27294

Аура (поезија)

„Аура“ преведена на српски јазик На месту где си туђе се очи преплићу са похлепношћу упијају ти лик изгледаш као споменик непомични, неухватљив грандиозан. Носиш висибабе у џеповима и руке пуне неограничених светова који нуде уточиште, дају нежности, драга, свилена, потребна. На местима где идеш твои трагови се шире које нехоте оставаљаш са сваким од твоих покрета природно, грациозно, ненаметљиво. У глувеној ноћи они те зову у својим мислима желећи ти заспати у коси изгледаш као успаванка нежна, тиха, поновљива. У сјајној соби такмићеш се ...
Continue Reading »
image-27285

Сребрената надеж низ прозорецот

Сребрената надеж низ прозорецот река е што ги сече планините и улиците кои ја претвораат во депонија за загубено и најдено. Сребрената надеж низ прозорецот по кој арабески го танцуваат копнежот си го продава постоењето за време искршено на парчиња сребрената надеж низ дрвениот прозорец со напукната боја бега од погледите на случајните минувачи трага да осветли листови од правливи книги што кријат ...
Continue Reading »
image-27275

Стани повторно

Стани повторно навечер собери омраза од олово и челик и слеј ја со ѕвездите; пред да легнеш и испиеш двете синила што личат на мевлем а ти го опколуваат островот кога неизгасени сеништа ја сонат Искрата кога звукот е сенка на одморачки тишини стани повторно и в жили нека ти протече Мислата на овој и сечиј свет парталав шатор од зашиени сни ја крие топлината ...
Continue Reading »
image-27269

Јас сум човек после сè

Се смееме на ист јазик, а тагуваме на сопствена мака, плачеме на ист јазик, а се радуваме на свој начин. Солзи си бришеме за заедно да се радуваме, тага бркаме за да се излекуваме. Луѓе сме покрај сè, стоиме црвсто пред предизвици но, и се кршиме пред некои од нив. Водиме сопствени битки кои може да ги поделиме со многумина, се натпреваруваме со себеси, а таа борба е најтешка, најтешко ...
Continue Reading »
image-27232

Химна на далечната улица

Гласен збор ја гасне утринската глад чекорите личат на зрнца од песочен часовник светот е претесен за смрт во самотија телефоните што ѕвонат во празните говорници најавуваат уште една шарена илузија. Еднаш и ние го искусивме небото што сјае во боите на шаховницата пиуни многу пиуни и по некој коњ ја убиваат смислата во телото на Кралот избеган од дрвеното царство. Хартијата од која се направени ...
Continue Reading »
1 2 8
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better