Tag archives for страв

image-26372

Разговор помеѓу човекот и стравот

Човекот: „Навистина, може ли да ми објасниш зошто си ме спречувал да направам многу работи?“ Стравот: „Јас ништо не сум спречувал, ти самиот си се спречувал“. Човекот: „Да не беше ти, немаше Вила да не знае дека ја посакувам долго време иако е во долга врска, немаше да ме спречуваш да ѝ го плеснам тоа во лице ...
Continue Reading »
image-19877

Нашите најголеми непријатели се викаат Страв, Омраза и Лутина

Нашите најголеми непријатели немаме потреба да ги бараме во надворешниот свет, затоа што тие се стравот, омразата и лутината во нас. Споредени со нив, сите надворешни непријатели се „капка во океанот“. Тренингот и реализацијата на волјата е единствената алатка за успешно справување со нив долгорочно.
Continue Reading »
image-18321

Разлика меѓу чувството на страв и анксиозност

Често луѓето ја мешаат анксиозноста и чувството на страв. Причината поради која луѓето ги мешаат овие емоции е што  реакциите на организмот при нивното манифестирање се скоро еднакви. Тензија во мускулите, забрзана работа на срцето, отежнато дишење се некои од физиолошките реакции кои ги чувствуваме  кога ќе се најдеме во опасна или стресна ситуација. Овие ...
Continue Reading »
image-16953

Страв од блискост (втор дел)

Воспитувањето и стравот од блискост Некогаш и начинот на воспитување е причина, затоа што некогаш и родителите знаат да не ни го покажат тоа безусловно прифаќање (“ Ајде пиле мамино да јадеш, ако јадеш мама ќе те сака, а ако не ќе биде тажна”), со вакви пораки детето добива слика дека мајчината љубов е условена , ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better