Tag archives for тестостерон

image-26116

Тестостеронот – хормон на искреноста?

Можеби ви звучи чудно, но истражувањата покажале дека постои врска помеѓу нивото на тестостерон и нивото на искреност.   Истражувачите од Универзитетот во Бон направиле неколку експерименти преку кои недвојбено покажале дека мажите кои добиле доза на тестостерон лажеле многу помалку отколку оние кои добиле плацебо. Во експериментите учествувале 91 здрави машки лица, од кои околу половина, или ...
Continue Reading »
image-15456

Како влијаат стероидите врз мускулната маса?

Анаболни стероиди (анаболни-андрогени стероиди или ААС) се лекови кои ги имитираат ефектите на тестостеронот и дихидротестостерон во телото. Ергогената употреба на анаболните стероди во спортови, трки и боди-билдинг е контроверзна  и се смета за мамење. Тие се внесуваат во организмот на четири начина: орално, интрамускулна инјекција, нанесување директно на кожата и со поткожно инјектирање. Стероидите кога се ...
Continue Reading »
image-11820

Храна која орасположува

  Нека храната ти биде лек И нека лекот ти биде храна. ~ Хипократ Постојат еден куп книги, интернет статии и информации од најразличен калибар кои доживувањето на среќата го поврзуваат со храната и пијалоците. Сосема јасно – храната влијае врз севкупниот метаболизам, односно врз излачувањето на хормоните. Исто така, внесувањето на една иста храна во различни периоди од денот ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better