Tag archives for Човек - Page 2

image-25317

Разговор со ноќта

Пред да заспие често сакаше да размислува за теми кои беа значајни зошто само тогаш ја наоѓаше најпотребната тишина и мирот кои го олеснуваа „процесот“. Валерија оваа ноќ одлучи дека треба да се потсети на причините поради кои никогаш не се откажала дури и кога ѝ било најтешко иако секогаш постоела можност да се предаде ...
Continue Reading »
image-25176

Дали науката може да ги разбуди замрзнатите тела?

Замрзнат во внатрешноста на термичка вреќа за спиење потопена во течен азот во алуминиумска капсула заедно со уште три зачувани тела во гигантски вакуум, лежи телото на Џејмс Бедфорд. Бедфорд лежи заедно со 145 други замрзнати луѓе во „Alcor Life Extensions Foundation“ во Скотсдејл Аризона - луксузно предградие на Феникс на работа на пустината Соноран. Надвор од ...
Continue Reading »
image-25071

Странци во ноќта

Дождот истураше. Го накваси целиот од глава до пети. Со водени алишта и мокра коса продолжи да чекори во темнината, ги забрза чекорите небаре некој го чекаше да се врати. Не беше под дејство на алкохол зошто таа вечер не се напи ниту капка, но исто како да беше затоа што изгледаше како пијан додека ...
Continue Reading »
image-25054

Писмото на Буковски до човекот кој му помогнал да стане писател

Како и повеќето други славни автори кои некогаш имале обични работни места, и Чарлс Буковски работел на различни работни места пред да стане писател. Во текот на неговите триесетти, тој станал поштар за американската пошта. И покрај тоа што подоцна тврдел дека нитуедна професија не може да ја ограничи страста и да застане на патот до ...
Continue Reading »
image-18026

Храната и човекот

Уште од раното детство сме почнале да примаме вредности и невидливи претпоставки од опшетството преку непрекинатата изложеност на ставовите кои се однесуваат на најважниот заеднички обред, а тоа е јадењето храна. Тоа е еден од најзначајните обреди кој го практикуваме несвесно, не размислувајќи за неговата целодневна важност. Храната е најблиска и најзначајна врска со природниот ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better