Tag archives for допамин

image-27212

Ресет кој им е потребен на сите

Го знаете она чувство кога ви е доста и од луѓе, бука, гужви и галама? Мене ми е доста познато и прилично е интересна самата помисла дека на секој човек барем еднаш во животот му се случило баш тоа, да му дојде преку глава од сè и да посака да живее некаде кај што ќе ...
Continue Reading »
image-16319

Хемија на Љубовта

Наука на Љубовта  - Постојат три фази на вљубување и при тоа во секоја фаза се вклучени различни хормони.  - Кога сме вљубени во нашиот мозок се случуваат низа настани кои имаат сличности на менталните заболувања.  - Привлекувањето од некого би можело да биде поради подсвесната привлечност од неговите гени.  - Мирисот исто така може да се јави како ...
Continue Reading »
image-11820

Храна која орасположува

  Нека храната ти биде лек И нека лекот ти биде храна. ~ Хипократ Постојат еден куп книги, интернет статии и информации од најразличен калибар кои доживувањето на среќата го поврзуваат со храната и пијалоците. Сосема јасно – храната влијае врз севкупниот метаболизам, односно врз излачувањето на хормоните. Исто така, внесувањето на една иста храна во различни периоди од денот ...
Continue Reading »
image-9933

Науката за(д) човековите задоволства

 Во невробиолошки контекст, задоволството и наградата се чувства, или поточно, доживувања. Доживувања кои, всушност, се условени од голем број неврални структури кои го чинат тнр. систем за награда, чии структури во континуитет се проучуваат уште од 1954 година, кога Питер Милнер и Џејмс Олдс по пат на селективна електрична стимулација на мозочни подрачја детектираа извесни механизми ...
Continue Reading »
image-2608

Невротрансмитерите и нивните дејства 1/2

Речиси секој од нас знае што се подразбира под терминот невротрансмитер, иако не секој ја знае улогата на секој невротрансмитер одделно или во склоп со останатите. Во контекст на разјаснување на истата е и овој напис, каде на читателите на think.mk ќе се обидеме накратко да им ги појасниме улогите и функциите на позначајните невротрансмитери, кои ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better