Tag archives for филозофија

image-27006

Рецензија за „Мета(де)конструкција и општа филозофија“ од Стефан Марковски

Секогаш и во секоја област има простор за нови идеи, колку и општоприфатена да е тенденцијата да се тврди дека сѐ е веќе измислено. Книгата Мета(де)конструкција и општа филозофија од Стефан Марковски го прави токму тоа - внесува нешто ново во доменот на Филозофијата. Поимот за мета(де)конструкцја презентиран како начин на перцепирање и приод кон еден ...
Continue Reading »
image-23694

20 мудри изреки на Платон кои ќе ви го подобрат разбирањето на светот

За љубовта 1. Љубовта е името на страста и посегот по целина. 2. Љубовта се раѓа во секој човек; таа ги спојува половините на нашата оригинална природа; таа се обидува да направи едно од две и да ја излечи раната на човечката природа. 3. Љубовта се однесува на нешто, а тоа не е нешто што таа е или ...
Continue Reading »
image-20278

За секој ден и секој човек

Сфаќај сериозно се' освен себе си и остани позитивен. Имај верба и во добро и во лошо. Утрото е најважен дел од денот.  Тоа е делот кога треба да го испланираш денот  без ништо да оставиш на случајноста.А ако истата се случи, претвори ја во убаво. Целта на животот не е потрага по истата, туку желба ...
Continue Reading »
image-19767

За љубовта и бесмртноста

И покрај постоењето на мноштвото теми кои ја преплавуваат денешницата со нивната вредност која се претвора во вредност сама за себе, се чини дека најжестоката тема, двигател на истите тие вредности од пра-кажувања, па до денес е таа, љубовта! Патетична за оние кои или ја имаат премногу или воопшто ја немаат или основен инстинкт за тие ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better