Сабота , Јуни 24 2017
Колумни
You are here: Home / Tag Archives: храна

Tag Archives: храна

Добрите дела се паметат вечно (12)

wind-e1492787269479

После вкусната вечера со полни стомаци двајцата потонаа во длабок сон. Детето првпат спиеше во толку мека и топла постела, со покрив над глава и заштитен од секаква опасност која можеше да му се закани…Никогаш не спиел ниту послатко, ниту подолго. Ова му беше полнење на батериите до максимум и надополнување на сите половично проспиени зимски ноќи кога се виткаше ... Read More »

Храната и човекот

vegetables375119

Уште од раното детство сме почнале да примаме вредности и невидливи претпоставки од опшетството преку непрекинатата изложеност на ставовите кои се однесуваат на најважниот заеднички обред, а тоа е јадењето храна. Тоа е еден од најзначајните обреди кој го практикуваме несвесно, не размислувајќи за неговата целодневна важност. Храната е најблиска и најзначајна врска со природниот ред и со нашето живо ... Read More »

Не подгревајте ја и не замрзнувајте ја храната

blog-image-frozen-food-small

Сите варени производи треба да се јадат веднаш по варењето. Нивното подгревање е недозволено. Зошто е недозволено да се подгрева храната? Еднаш научниците извршиле експеримент со 50 глувци: На првата група од 50 глувци и давале храна која била свежо варена; втората група од 50 глувци добивала храна која била отстојана 20 минути по варењето;третата група добивала храна која била ... Read More »

Гладот во светот и изобилството на храна

Ако дваесеттиот век беше век на технологијата и науката, дваесет и првиот век со право можам да го наречаам ,,век на храната,,. Светот се соочува со еден алармантен проблем? Што се случува со светот? Сега, во светот, речиси една милијарда луѓе немаат доволно храна да се прехранат т.е гладуваат. Две милијарди луѓе се недоволно снабдени со витамини, минерали, јагленохидрати и ... Read More »

Како правилно треба да се храни едно дете

Наутро, се во природата се буди и обновува, па така и со нас и нашиот организам. Затоа е потребно денот да се започне со овошје и задолжително чаша вода, веднаш по будењето. Практикувајте овошјето да биде во соодност со сезоната, секоја сезона има свои природни дарови. Денот нека започне со цеден сок од овошје и зеленчук, разблажен со мед и ... Read More »

Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better