Tag archives for in nomine

image-25695

In Nomine – Стефан Марковски (рецитација)

Надвиснале дните расцветало и Сонцето во алеата на денот; нечии спомени се сладат во името на сите пожелници на пленот.   Те имаат прегратките со твоето друго тело пред црвје да ја изораат  рамницата на сенката им во името на онаа во која   зората отпочива. In nomine patri снагата мисла сама ќе е – мислиш потем си ја кроиш ...
Continue Reading »
image-24799

Ангелското лице на проклетијата наречена плач

  „И ви велам“ – се обрати ангел роден в Божјата сенка со лице од бисер, мирта и сон „Ви велам, научете го јазикот на љубовта и ќе се качите на планината од своите гревови и ќе фрлите поглед низ недогледот и погледот сам ќе ве посее.“   „Проклетнику проклет пророку“ му се обратив „роден со ѕвезда скриена зад уво дур го фрлаш окото кон реката сенки дур ...
Continue Reading »
image-24772

Вечна пролет, повторно (поезија)

  Флејти во недоглед ја свират последната балада со тонови збрани во поле насадено со црнилата од твоите очи. Отпочнува и првиот соло-концерт на виолончело од истото бронзено дрво со она на контрабасот од вчера.   Низ стакато од ветар инструменти реинкарнираат во исечени дрва дрвата во живот животот во Тебе. И во мене. И во оркестар чии шумови ја одмрзнуваат крвта и розовите водопади на мислата.
Continue Reading »
image-24768

Туѓи танци (поезија)

  Лавежот на туѓите танци стинее во прегратка на погледот што ја сече утробата од која само стихомора се роди.   Ехото на дождот низ темнини те наоѓа; секое бегство ил сомнеж за коренот негов те услишува за навек и од бетон раѓа пак.   Секоја капка паѓа во ритмот на душата заглавена во бунар од кој ехо ги роди стиховите што ја бојат неродената младост во ...
Continue Reading »
image-24723

Говор на Битието – осврт за стихозбирката In Nomine од Стефан Марковски

∞ Стефан Марковски (Гевгелија, 1990) е едно од челните имиња на најновата генерација македонски поети. Завршил компаративна книжевност, а исто така е и апсолвент на Институтот за Филозофија при истоимениот факултет во Скопје. Самото тоа дава на показ дека станува збор за една интелектуална и љубопитна природа, која ја бара синтезата меѓу поезијата и филозофијата. Извонредно плоден ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better