Tag archives for in nomine - Page 2

image-24702

Објавена стихозбирката In Nomine од Стефан Марковски

Во едицијата „Ѓерѓеф“ на издавачката куќа „Македонска Реч“ од Скопје, деновиве од печат излезе новата поетска збирка In Nomine со 40-тина песни од Стефан Марковски. Во рецензијата кон оваа трета стихозбирка на Марковски, критичарот Евтим Клетников вели: Во In Nomine Стефан Марковски не ја следи главната поетичка структура на неговата генерација во која доминира иронијата како основна ...
Continue Reading »
image-24510

Милион слики за тишината (поезија)

Дур се прашав: што е тишината?   Утрешнината работи во твојот гроб -              невремето збивта низ прашина од снегови, гласот со призвучје на гонг од илјада километри понира до слухот на месечината!     Мудреци и ѕвездени ластовици в брканици ловат портокалови сонца.   Планините в бродолом се прелеваат на брегот од земја останата без спомени.   Изделканата карпа од речното корито на сувомората заликува на ликот твој в одблесок од течението.   (In ...
Continue Reading »
image-24448

Лет над зеленото поле

***   Тишина е името на мојот плач кога ти заоѓаат очите во моите раце, онаму.   Космосот во твоите гради зад кои неговите мртви сонца сè уште изгреваат вистината за својот процут ја бара среде мракот во кој се раѓаш.     Цвет од Сонце ти изникнал а мирисите на маслиновите дрвја братски те прегрнуваат дур лежиш.   Во постела навезена од лесни сни ми го ловиш последниот збор. „Животов е“ – ти ...
Continue Reading »
image-24250

Климент (поезија)

Блескотиш вечен руен ко вино од ноќ; амбисот ја втерал сета снага в неповрат ти в резба од небесни слова си го врежал.   Длабочината на ветрот те гали, понира во својот горешт студ. Светли мракови те вајаат од лудиот копнеж на еден уметник кој сонува бескрили славеи изгубени во сенката на твојата стреа. А дур немо удираат спомени по барабанот од заби што ја гнетат изгубената капка ден ни ...
Continue Reading »
image-24215

Одблесоци (поезија)

Пеперуго во твоите крила блескоти одблесок од едното вкрстено со другото!   Очи, тоа вие ја затаивте вистината на денот бел меѓу ѕидини што в трепер го отвораат и кријат цртежот обоен од поглед.   В тмурини ве преградиле о, порти кон другата вселена во нас!   Одот низ тунелите на душата неископан бунар е.   Две сенки во провалија се допреле со ѕвездите што го нацртале скелетот на некој Космос.
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better