Tag archives for македонија

image-27290

УСАИД одбележува 25 години во Македонија

Во Младинскиот културен центар денеска УСАИД одржа конференција за млади лидери на тема „Патот на Македонија од развој до самоодржливост”. Учесниците имаа можност да ги слушнат говорите на едни од најуспешните млади македонски таленти, кои ја пренесуваа нивната лична приказна и успех како и панел дискусија за тоа „Што е потребно за да се биде ...
Continue Reading »
image-25140

„Голотијата ослободува“ – Никола Илијовски

Никола Илијовски (1991) е поет, раскажувач, книжевен критичар. Магистер по правни науки. Автор е на поетските книги: „Пламен на вечноста“, „Далечна илузија“, „Врати во времето“ и „Carpe Diem“. Активно објавува свои прилози во домашните книжевни списанија. Уредник е во издавачката дејност на Здружението за наука и култура „Нова“ од Битола. Никола Илијовски два пати е добитник ...
Continue Reading »
image-24940

Чај – дар од природата

Сега е сезоната на чаевите. Тие се повеќе застапени во нашето секојдневие во зимскиот период кога ги пиеме во поголеми количини. Затоа, во оваа статија се запознаваме поблиску со овој дар од природата. Чајот претставува еден од најконсумираните пијалоци во светот. Несомнено е дар од природата и огромен пријател на вашето здравје. Знаеме дека се прави ...
Continue Reading »
image-23080

Петделната шема на македонското бестселерџиство

Сведоци сме на еден невообичаено висок степен на деволутивен развој во денешната уметност. Не само во државава, тоа е случај со светската уметност воопшто. Ако ја земеме предвид официјалната листа на Ranker.com за најчитани книги во 70-те години на минатиот век, ќе забележиме имиња од рангот на еден нобеловец од типот на романескниот А. Солжењицин, еден брилијантен ...
Continue Reading »
image-22772

Кога сонцето изгрева на Запад

Концентрацијата на распаднати соништа и неостварени мечти го заматува воздухот како токсична измаглица до степен на гушење, до таа мера што дишењето директно од ауспух на градски автобус ни изгледа како многу добра идеја. Вешто се пробиваме во стил на super G низ толпата сива материја која некогаш се нарекувала човечки род. Бараме траги на ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better