Tag archives for македонија - Page 3

image-12963

Бозата и бозаџиството во Македонија

Овој пијалок може да се најде во повеќе слаткарници во Македонија и стана познат традиционален пијалок. Луѓето кои го приготвуваат овој пијалок се нарекуваат бозаџии. Рецептот за овој пијалок е стар стотици години но кај нас е пренесен со поробувањето од страна на Отоманската Империја. Покрај Македонија овој пијалок може да се најде и во другите ...
Continue Reading »
image-12265

Јуруци – изолирани од цивилизацијата но интересни за око

  Шаренилото од бои и срамежливоста на женските лица со румени образи можете само да ја видете и забележите кај жените кои припаѓаат на етничката група Јуруци. Интересни се за сите очи и пленат со нивната егзотичност и традиционален изглед. Но кои се Јуруците и дали знаеме нешто за нив ? Тие живеат во југоисточниот дел на Македонија и ...
Continue Reading »
image-1625

Промоција на европските вредности во Република Македонија

Несомнено е дека синтагмата „европски вредности“ полека почнува да станува дел од секојдневниот дискурс, особено во рамки на политичките расправи, како на академско, така и на некое општествено, медиумски-посредувано ниво. „Европските вредности“, според авторот на есејов, би требало да се однесуваат на позитивната промена на некои досегашни „вредности“, кои како такви може да бидат формални, но ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better