Tag archives for медитација

image-22664

Медитацијата може да ни ги промени гените

Медитацијата може да поттикне промена кај некои гени, открија научниците од САД, Шпанија и Франција. Тие утврдиле дека медитацијата може да го блокира производството на протеини коишто ги контролираат гените одговорни за појавата на болести. Досега, медитацијата се сметаше за идеален метод за опуштање, која ни помага да се справиме со емоциите, но новото истражување го ...
Continue Reading »
image-20123

Преглед на медитација

Медитацијата подразбира смиреност и фокус на умот, како и негова постојана врска со телото. Таа е една од најкорисните можни алатки за добробит и правилно функционирање во бурноста на современото секојдневие.
Continue Reading »
image-15909

Основни видови дишење при медитација

'Со секој здив го сублимираме животот, Универзумот,со секој издив пак сме се поблиску до мудроста на Вечноста!' Говорејќи за медитацијата, освен за нејзината суштина како и за телесната положба за истата да се достигне, треба да се проговори и за најважниот елемент без кој не би можеле да ја достигнеме медитативната состојба ниту пак оддалеку да ...
Continue Reading »
image-15826

Се’ што треба да знаете за медитацијата

  Ученикот: - Кое време е најповолно за медитирање? Махариши:- Што е тоа време? ~ Рамана Махариши Секој од нас веќе одамна добро знае дека еден од неколкуте механизми со кои може да се победи и доведе во ред енергетската дисхармонија, менталната дезориентација, животниот дисбаланс, менталниот хаос, а со кој би се вратиле мирот, спокојството, душевното и физичко здравје, ...
Continue Reading »
image-12024

Преглед на Будизмот

  Религијата на иднината треба да биде космичка религија. Таа треба да ја надминува идејата за личен Бог и да одбегне догмата и теологијата. Да ги опфаќа заедно и природното и спиритуалното, треба да биде базирана на религиозна смисла што доаѓа од искуството на сите природни и спиритуални работи како единство со подржано значење. Будизмот одговара ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better