Tag archives for мислење

image-24091

Одржувањето на внатрешниот мир е врвен предуслов за остварувањето на нашите заеднички цели

Испразни се од грижи. мисли на оној кој мислата ја создал! зошто остануваш во затворот кога вратата е ширум отворена? испетлај се од јазолот на исплашените мисли и живеј во тишина. ~ Руми („Заедница на духот“)   Задржувањето на внатрешниот мир, не само што е предуслов, туку е и крајна цел на секоја наша задача, која таа и да е. При достигањето на ...
Continue Reading »
image-17061

Кралот доаѓа

Тони Кукавица Ех, како е предвидливо тоа, што внукот на вечниот престолонаследник Чарлс, првородениот син на принцот Вилијам и војвотката Кејт, ќе се вика Џорџ. Баш исто како што Наум и Климе се типични имиња за Охрида града. Но, Англија е во прашање, пардон British Empire...Еееееј! Историја, традиција...империја која се протега дури до Фокландските острови. ...
Continue Reading »
image-11984

Што е присуствено прагматично внимание?

  Како што спомнав во една од претходните статии, прагматичниот распоред и фокус на вниманието е несомнено предуслов за среќата и позитивното расположение. Всушност, неговото одржување во овдешноста и сегашноста на секое доживување подразбира позитивно расположение, сигурност и можност за враќање кон овие две во негативните психолошки состојби. Вниманието кое е вака фокусирано кон прагматизмот на присутноста овде ...
Continue Reading »
image-11816

10 заповеди за мислењето кои ги почитуваат среќните луѓе

  Мислењето е составен дел на речиси секоја психичка активност и заради тоа од фундаментално значење е начинот на кој овој процес се одразува врз свесноста на една личност, моментално или во текот на целиот живот. Кај личностите кои генерално ги определуваме како „среќни“ постојат одредени суштински сличности кога станува збор за механизмот на мислење:   1. Мислите да ...
Continue Reading »
image-11584

Медитативна наспроти немедитативна состојба на умот

  Постојат 3 најелементарни типови/методи на сознавање: 1) ирационални; 2) рационални; и 3) надрационални. Сите гносеолошки методи кои човекот некогаш ги употребил доминантно спаѓаат во една или две од овие методологии, или пак, избалансирано – од секој метод во приближно еднакви удели. Голема грешка е направено со традиционалното поистоветување на ирационалните, дионизиските методи на светоспознание со надрационалните методи. Всушност, ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better