Tag archives for мозок

image-27212

Ресет кој им е потребен на сите

Го знаете она чувство кога ви е доста и од луѓе, бука, гужви и галама? Мене ми е доста познато и прилично е интересна самата помисла дека на секој човек барем еднаш во животот му се случило баш тоа, да му дојде преку глава од сè и да посака да живее некаде кај што ќе ...
Continue Reading »
image-26576

Зошто читањето е добро за нас?

Дали знаевте дека љубовта спрема читањето може да го заштити мозокот од Алцхајмерова болест, да го намали влијанието на стресот на вашиот организам, да го зајакне позитивното размислување и да ги зајакне пријателските врски? На следниве 10 начини прочитајте како со читањето се зајакнуваат нашето тело и дух. 1. Читањето го подобрува помнењето Читањето на мозокот му ...
Continue Reading »
image-15694

Зајакнете го мозокот со правилна исхрана

Постојат разни начини за зголемување на моќта на мозокот и еден од нив вклучува храна која промовира оптимално мозочно функционирање... Дознајте што значи здравата храна за мозокот. Мозокот ја има контролата дури и над најмалите движења на телото. Човековото тело без мозок е како автомобил без шофер. Нашата психичка и физичка благосостојба зависи од функционирањето на мозокот. ...
Continue Reading »
image-15692

Мозокот попрво ја препознава среќата од тагата

Човечкиот мозок побрзо препознава среќа и изненадување отколку тага и страв. Нашиот мозок добива прв впечаток за најдоминантните социјални сигнали на луѓето по само 100 милисекунди (0,1 секунда) откако ќе ги забележи нивните лица. Меѓутоа, сосема друго прашање е дали овој впечаток е точен. Една меѓународна група експерти изврши темелно истражување за тоа како ги процесуираме емоционалните изрази, ...
Continue Reading »
image-9497

Препорачана храна за време на бременоста за правилен развој на бебешкиот мозок

Кога станува збор за исхраната, можеби најзначајни за мозочниот (пред)ембрионален развој се омега-3 масните киселини, содржани во најголема мера во морската храна, растителните масла и одредени лушпести овошја. Омега 3 масните киселини исто така се важни и за кардиоваскуларниот систем, меѓутоа ние овде ќе го разгледаме нивното дејство во однос на нервниот систем, за што ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better