Tag archives for награда

image-25970

Наградата „Крсте Чачански“ за „Смртта долетува насмевната“ од Стефан Марковски

Наградата „Крсте Чачански“ за необјавена книга раскази, годинава ја доби ракописот „Смртта долетува насмевната“ на Стефан Марковски. Седми пат наградата ја доделуваат Културниот центар „Бран“ и Ревијата за книжевност „Бранувања“ од Струга. По објавениот Конкурс што го распиша Културниот центар „Бран“ од Струга и Ревијата за книжевност „Бранувања“, жирито за доделување на наградата „Крсте Чачански“ за ...
Continue Reading »
image-25365

Добитниците на наградата „Ана Франк“ се објавени

Наградата се доделува за врвни остварувања на планот на литературата за деца и млади, а ја доделуваат Издавачката куќа Феникс и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација Македонија Презент од Скопје. Годинашни добитници на Меѓународната награда „Ана Франк“ се Мито Спасовски од Македонија, Душан Поп Ѓурѓев и Милутин Ѓуричковиќ од Србија, Асја Кравченко од ...
Continue Reading »
image-25163

Конкурс за творби за ликот и делото на Гоце Делчев

Во пресрет на 4 февруари, роденденот на Гоце Делчев, Издавачката куќа „Феникс“ од Скопје го распишува традиционалниот Конкурс за ликот и делото на Гоце Делчев... На Конкурсот можат да учествуваат сите заинтересирани ученици од основните и средните училишта од Скопје и Републиката, со литературни и ликовни творби на тема „Јас го разбирам светот како поле за ...
Continue Reading »
image-25036

Прогласен НАЈДОБРИОТ ЕВРОПСКИ ФИЛМ во 2016 година

Филмот „Тони Ердман“ од германската режисерка Марен Аде е прогласен  за најдобар европски филм во 2016 година во Вроцлав, годинашната европска престолнина на културата. Според зборовите на режисерката, првпат со оваа награда, што ја доделува Европската филмска академија, се наградува филм режиран од жена. „Тони Ердман“, приказната за успешна деловна жена од Германија која живее во Букурешт ...
Continue Reading »
image-24952

Награда „Македонска книжевна авангарда“ за Ана Бунтеска

Поетесата Ана Бунтеска за стихозбирката „Колку е потребно за среќа“ е добитник на наградата „Македонска книжевна авангарда“... Наградата ја доделува Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија презент“ од Скопје. Ана Бунтеска (Скопје, 1972) дипломирала на Економскиот факултет во Скопје и работи во Македонската берза. Има објавено две книги поезија - „Стави лајк на сопствениот живот“ ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better