Tag archives for поезија

image-26470

Гласот на овој дом

  На Виктор Јованоски   Гласот на овој дом шарен како твојата младост силен како Џин што се подига низ оџакот и ги варосува ѕидовите на светот во палимпсест од желби и плач гласот на овој дом ведар како љубопитните очи што го стрелушат за прв пат прашувајќи се дали е свет на заскитани сни или само нова утроба гласот на овој дом туѓа воздишка и неспокојна смеа ...
Continue Reading »
image-26456

Мисла, тело

  На М   Во залезот на тишината гори ветер од стихови на певица со златни коси што му ги диктираат правилата да ја најде смислата на сопственото постоење ехо најавува сонце што зрачи исцеление во лавиринт од сенки на срце што значи искушение.   Тивко е и шумот на трепетликите станува несопрен сопран шпанска гитара ги немее како спомени од изгубено детство отсвирени низ крчење на расипано ...
Continue Reading »
image-26437

Промовирана збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“

Во саботата, на 16 септември, на платото пред библиотеката во Гевгелија во пријатна атмосфера и пред бројни љубители на поезијата се оддржа промоција на збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“ во која е застапена поезија на по 12 поети од Гевгелија и Битола.   Како и во случајот со минатогодишните изданија, издавач на збирката „Метрички карван“ е ...
Continue Reading »
image-26337

Носталгија

Зад планини и ридови, зад поминати неповторливи денови, се кријат јадеж за младост и копнеж за радост. Натежнале годините, нараснале грижите, остареле дрвјата, осамиле клупите во паркот, се покриле прозорците со прашина, жедни за светлина. Патување со мислите, во блиски, а толку далечни дестинации, во изживеани спомени и неповратни времиња. Брчка на челото, знак на изминато минато, бела коса, огромна животна мудрост, слави ги и вреднувај ги. Зад планини и ридови, зад поминати неповторливи денови се кријат ...
Continue Reading »
image-26334

Излезе од печат збирката „Метрички карван: Гевгелија – Битола“

Збирката „Метрички карван“ во која традиционално се застапени гевгелиски и поети од други градови излезе и по 4-ти пат, овојпат компилирајќи по 12 поети од градот-домаќин и Битола. Помеѓу гевгелиските поети во овогодинешното издание на збирката се издвоени: Стефан Марковски, Јосип Коцев, Моника Игевска Ризова, Олгица Ќурчиева, Петар Јанчев, Васил Тоциновски, Катерина Гогова, Стефчо Стефанов, Томе ...
Continue Reading »
1 2 23
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better