Tag archives for реалност

image-25613

Изгуби се за да се најдеш

Талкаш низ толпа. Илјадници непознати лица. Со скршени насмевки и ладни погледи. Го следиш сопствениот чекор, а како да стоиш во место. Одиш, а не се поместуваш од местото. Сакаш да трчаш, ама чекорот не си го познаваш, сакаш да се најдеш, а не знаеш каде да се бараш. Во туѓите очи не си ти. Во нив можеш само туѓата душа да ја видиш и чистотата или гнасотијата. Тие нема да те ...
Continue Reading »
image-24261

Критика: „Крвава уметност“ од Срѓан Ивановиќ (роман)

Ова дебитантско дело( ако воопшто може да се нарече така) заслужува големо внимание, не само од македонската читателска публика туку и многу пошироко! Нараторството со кое писателот не` запознава со главниот лик на „ Крвава уметност“ е маестрално проткаено преку едноставните меѓучовечки дијалози со секојдневните жаргони на  „обичниот човек'. Искрената паралела на минатото и сегашноста која ...
Continue Reading »
image-24044

Информација за пријавување

„Реалноста не ја знаеме, верувајте. Дотоколку што статистички најголем дел од оние кои веруваат во спротивното, спијат. Без да знаат. Убедени се дека читаат раскази, а впрочем тие и не знаат да читаат. Толку се неписмени што знаат само да толкуваат букви и, всушност, да гледаат ТВ. Реалноста не е игра. Таа е видео игра. Со милион контролери. Мануелни и автоматски. Некои ...
Continue Reading »
image-23073

Осамени

                Пред некој месец, додека бев во посета на една драга особа, имав прилика во еден здив да прочитам до пола една мошне интересна книга. “Книгата” не беше баш книга туку збирка на колумни на Марк Стејн и се вика “Осамена Америка”, збирка во која авторот ја опишува ...
Continue Reading »
image-23030

На почетокот.. (втор дел)

 На почетокот.. (прв дел)      Секој сонува за пари, толку многу пари што нема да може да ги истроши до крајот на овој и наредните неколку животи.. се додека не ги стекне. Кога ќе ги добие, тогаш сфаќа дека колку се поголеми цифрите на банковното салдо – толку е поголем и општествениот притисок за воспоставување ...
Continue Reading »
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better